(VIDEO) Velika eksplozija u Sankt Peterburgu! Rusko odvjetništvo: ‘Ovo je teroristički čin’

FOTO: Twitter

U ruskom gradu Sankt Peterburgu u poslijepodnevnim satima došlo je do snažne eksplozije u metrou.

Prema posljednjim infomacijama, jedanaest je osoba poginulo, a najmanje dvadeset ozlijeđeno u  eksploziji u metrou u Sankt Peterburgu. Policija je potvrdila da se radilo o terorističkom napadu.

Tijek događaja:

19.00 Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini uputila je u ponedjeljak u ime EU-a izraze sućuti ruskom ministri vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i obiteljima žrtava eksplozije u podzemnoj željeznici u u Sankt Peterburgu. “Naše su misli s narodom Rusije, posebice s onima koji su izgubili svoje najmilije u današnjoj eksploziji u podzemnoj željeznici u Sankt Petersburgu. Želimo brzi oporavak ranjenima”, poručila je Mogherini.

18.30 Ruske vlasti i REN TV objavile su i snimku nadzornih kamera na kojoj se vidi  čovjek osumnjičen za napad na metro.

Na snimci se vidi muškarac koji  nakon eksplozije bezbrižno stoji na trgu Haymarket i gleda u mobitel. Nije imao nikakvu aktovku sa sobom, a kad je očito dobio nekakvu informaciju na zaslonu telefona, odšetao je s trga.

17.50 Gradske vlasti su proglasile tri dana žalosti, počevši od sutra

17.04 Prema najnovijim informacijama, u napadu u Sankt Peterburgu ubijeno je najmanje 11, a ozlijeđeno 20 osoba.

Ruske vlasti i REN TV objavile su i snimku nadzornih kamera na kojoj se vidi  čovjek osumnjičen za napad na metro.

Na snimci se vidi muškarac koji  nakon eksplozije bezbrižno stoji na trgu Haymarket i gleda u mobitel. Nije imao nikakvu aktovku sa sobom, a kad je očito dobio nekakvu informaciju na zaslonu telefona, odšetao je s trga.

Prema najnovijim informacijama, u napadu u Sankt Peterburgu ubijeno je najmanje 11, a ozlijeđeno 20 osoba.

Eksplozija u metrou u Sankt Peterburgu je teroristički čin, reklo je rusko državno odvjetništvo.

Javljaju i kako je improvizirana eksplozivna naprava deaktivirana na stanici metroa Ploščad Vostanija

Na mjestu nesreće je Hitna služba i policija, a tri su postaje zatvorene za putnike. Ranije je javljeno kako je na postaji podzemne željeznice Senaja Ploščad pronađena neeksplodirana naprava. Britanski Telegraph piše da su naprave, koje su eksplodirale, bile ispunjenje šrapnelima.

Uprava metroa izvijestila je da su zaprimili dojave o eksploziji unutar vagona, moguće uzrokovanoj improviziranom eksplozivnom napravom, izvijestio je RT.

O događaju je obaviješten i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je izrazio sućut obiteljima stradalih.

“Razmatraju se svi mogući uzroci eksplozije, uključujući i teroristički napad”, naglasio je Putin koji, dakle, ne isključuje mogućnost terorizma.

Metro je ispunjen dimom, a fotografije stradalih šire se društvenim mrežama. Na fotografijama se vidi da je od eksplozije oštećen vagon metroa oko kojega leže krvava tijela.

Prema neslužbenim informacijama, poslije je u podzemnoj željeznici pronađena još jedna bomba koja nije eksplodirala na postaji Trg Ustanka.

Vlasti su zatvorile sve postaje podzemne željzeznice u tom gradu, a i moskovske službe su uvele dodatne mjere sigurnosti.

“Pozivam vas, stanovnike St. Peterburga, kao i goste u našem gradu, da budete budni, pozorni i na oprezu, te da se ponašate na odgovoran način u svjetlu ovih događaja”, poručio je guverner St. Petersburga Georgij Poltavčenko.

Putinova osveta

Netom nakon što se u Rusiji u metrou u gradu St. Petersburg dogodio teroristički napad ruski i sirijski bombarderi krenuli su u odmazdu i neprekidno bombardiraju položaje ISIL-a i ostalih džihadista oko Damaska.

Bombarderi u niskom letu nadlijeću glavni sirijski grad i gađaju položaje terorista u istočnoj Guti, Jobaru i Kabunu. Detonacije u samom centru Damaska, toliko su jake da se trese cijeli grad. Kao i u okolici Damaska, ruski i sirijski bombarderi ne miruju niti na području Homsa i Hame, piše Večernji list.


Komentari