(VIDEO) DRAMA U AMERICI: Upucana žena, u kritičnom je stanju, Trumpovi pristaše provalili u zgradu Kongresa

Foto: EPA/MichaelL Reynolds

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu svoje pristaše koje su upale u zgradu Kongresa da se raziđu u miru. “Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana”, rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru.

“Ali sad morate ići kući. Moramo imati mir. Moramo imati zakon i red. Znamo kako se osjećate, ali idite kući, idite u miru, mi vas volimo, vrlo ste posebni”, rekao je Trump, koji nijednom riječju nije osudio nasilje i provalu u zgradu Kongresa.

Ministarstvo obrane aktiviralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu DC-u nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa probile policijski kordon i provalile u zgradu Kongresa na Kapitolu, javlja CNN.

Jonathan Hoffman, glavni glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je Nacionalna garda mobilizirana. Čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi objavili su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju predsjednika Donalda Trumpa da zatraži od prosvjednika da se odmah povuku.

Divljaštvo u sjedištu demokracije

Scene nasilja i kaosa vladaju američkim Kapitolom, sjedištem američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila pristaša predsjednika Donalda Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

Policija je evakuirala članove Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile Trumpove pristaše. Potpredsjednik Mike Pence premješten je na sigurnu lokaciju. Jedan prosvjednik okupirao je Senat i vikao: “Trump je dobio te izbore, a u videu koji je objavljen vidi se da policija baca suzavce unutar zgrade Kongresa”.

Kaotične scene uslijedile su nakon što se Trump obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari. Pozvao je gomilu da krene prema Kapitolu, a poslije ih je dvaput na Twitteru pozvao da “ostanu mirni”.

“Pozivam sve u američkom Kapitolu da ostanu mirni. Bez nasilja! Zapamtite, MI smo Stranka Zakona i Reda – poštujte zakon i naše izvrsne muškarce i žene u plavom. Hvala vam!”, naveo je u najnovijem tvitu. Zastupnici Zastupničkog doma i Senata okupili su se u Senatu kako bi raspravili posljednji pokušaj republikanaca da ospore Bidenovu pobjedu.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati” poraz, rekao je Trump pristašama prije nego što su oni krenuli prema Kapitolu. “Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, ustvrdio je. Trump je zatražio od svog potpredsjednika da blokira kongresnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora unatoč tome što Pence nema ovlasti za to.

Pence je odgovorio nema ustavne ovlasti jednostrano prihvatiti ili odbiti glasove izbornih elektora, ali je pozdravio napore dijela republikanskih zastupnika da ulože prigovore na navodne nepravilnosti.

Nasilje 

Prosvjednici su se u jednom trenutku domogli i ureda predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je prethodno premještena na sigurnu lokaciju.  Na područje Kapitola razmještena je nacionalna garda Virginije.  Pence je zatražio da svako nasilje prestane i pozvao prosvjednike da odmah napuste zgradu. Najavio je da će svako od njih biti kazneno gonjen.

Nekoliko je zastupnika osudilo “pokušaj državnog udara” u organizaciji predsjednika na odlasku. Trump je pozvao prosvjednike da budu mirni, ali nije osudio upad u zgradu Kongresa i nasilje koje su njegovi pobornici izazvali.

Policija je rekla zastupnicima da uzmu gas maske ispod svojih sjedala i da budu spremni upotrijebiti ih. Policajci su ispred ulaznih vrata Zastupničkog doma napeli svoje oružje kada je netko pokušao ući u donji dom. Policajci su rekli svima u prostoriji da legnu na pod zbog svoje sigurnosti.

Sjednica prekinuta

Izborni dužnosnici glavnih stranaka i neovisni promatrači rekli su da nema dokaza značajne prevare na izborima 3. studenog na kojima je Biden osvojio sedam milijuna glasova više od Trumpa. Biden je osvojio 306, a Trump 232 elektorska glasa. Trump odbija priznati poraz i pokušao je osporiti rezultat na više sudova u zemlji, ali mu to nije pošlo za rukom.

Očekivalo se da će se potvrda u Kongresu, inače formalnost, oduljiti na nekoliko sati jer su republikanci najavili da će uložiti prigovore na rezultate iz nekih saveznih država, počevši od Arizone. Čelnik većine u Senatu Mitch McConnell osudio je te napore. “Ako bi ove izbore preokrenuli puki navodi gubitničke stranke, naša demokracija ušla bi u spiralu smrti”, rekao je McConnell koji je pomogao Trumpu da ostvari neka od najvećih postignuća u mandatu, uključujući smanjenje poreza i potvrđivanje konzervativne kandidatkinje za Vrhovni sud.

Birači, sudovi i države “su se svi izjasnili”, rekao je McConell u Senatu i dodao da bi osporavanje rezultata “zauvijek uništilo našu republiku”. Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer nazvao je napore republikanaca “pokušajem puča”. “Kongres ne odlučuje o ishodu izbora. To čine ljudi”, dodao je.  Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowers naredila je policijski sat za cijeli grad od 23 sata.

Neimenovana žena u kritičnom je stanju nakon što je pogođena u prsa u pucnjavi na Kapitolu, objavio je CNN. Pristaše predsjednika Donalda Trumpa prethodno su probili policijski kordon i provalili u zgradu Kongresa.

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu. Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena.

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. U tijeku je evakuacija zastupnika kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti.

Trump je u međuvremenu na Twitteru osudio Pencea “koji nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” pošto nije jednostrano blokirao verifikaciju elektorskih glasova. Reuters je objavio da je osoblje Senata na sigurno pospremilo certificirane rezultate izbornog kolegija.


Komentari