(VIDEO) Drama na moru: Megajahta izgorjela i potonula! Talijanski mediji se raspisali o reakciji hrvatskog kapetana

screenshoot

Veliki požar zahvatio je megajahtu Lady MM u moru nedaleko Sardinije. Jahta je potonula, a 17 članova posade i putnika spašeno je, javljaju mediji. Kapetan jahte je Hrvat, a još pet članova posade su hrvatske nacionalnosti. Svi su spašeni i dobro su, a veleposlanstvo iz Rima u stalnom je kontaktu s njima.

Talijanski mediji javljaju da se protupožarni alarm na jahti oglasio jutros oko 6 sati dok je jahta brodila od Caprija prema Porto Cervo. U trenutku izbijanja požara nalazila se oko pedeset nautičkih milja od Capo Comino, piše Jutarnji.

Lokalne službe odmah su pokrenule akciju spašavanja u kojoj su sudjelovala dva patrolna broda i helikopter. Po njihovom dolasku na mjesto havarije na brodu su vidjeli samo vatru i gust dim, no nije bilo nikoga od članova posade.Naknadno se doznalo da su oni u panici napustili brod na motornom gumenjaku, te su živi i zdravi. Patrolni brodovi presreli su ih i odvezli na sigurno.

Talijanski mediji hvale prisebnost kapetana broda hrvatske nacionalnosti. On je na vrijeme shvatio što se događa te je naredio zatvaranje golemih tankova u kojima se nalazilo više od sedamdeset tisuća litara dizela. Time je izbjegnuta još veća ekološka katastrofa, javljaju mediji.

Naime, time se značajno umanjuje mogućnost za izlijevanje goriva u more i ekološki akcident, a prva izvješća govore kako su spremnici dovoljno dobro zatvoreni te da nema curenja nafte u okoliš.

Lady MM plovila je pod zastavom Kajmanskog otočja. Bila je dugačka 47 i pol metara, a unatoč svojoj težini od 500 tona može postići maksimalnu brzinu od 17 čvorova, dok joj je brzina krstarenja 13 čvorova. Namijenjena je za prihvat deset putnika u pet kabina, među kojima su glavni apartman, jedna VIP kabina, jedna velika kabina te dvije kabine za po dvije osobe. Putnike opslužuje devet članova posade koji brinu da luksuzno ljetovanje prođe u najboljem redu.

AK


Komentari