Velike kazne: Odzvonilo pušenju u kavanama u Republikoj Srpskoj

FOTO: Flickr

Europski standardni stigli su i u sudjednu zemlju čiji su jedan od glavnih izvoznih proizvoda jeftine cigarete. Iz uvoza iz Hrvatske, uglavnom

Pušači uvijek vole posjetiti Bosnu i Hercegovinu jer je to jedna od posljednjih europskih zemalja gdje je odnos prema cigaretama i pušenju, blago rečeno, vrlo liberalan, odnosno- puši se gotovo na svakom koraku. No, i tome je, malo po malo, došao kraj. BiH se mora prilagođavati europskim standardima i poduzeti veće korake ka ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, poručili su iz Bruxellesa.
Tako Republika Srpska upravo priprema zakon koji će pušače gadno opaliti po džepu. Pušač koji zapali u ugostiteljskom objektu suočit će se s kaznom i do 600 maraka, odnosno oko 2400 kuna. Drastično većom kaznom bit će kažnjen kafić –  šest tisuća bosanskih maraka odnosno oko 24 tisuće kuna. Za svaku pepeljaru u kafiću inspektor će moći naplatiti i do 12 tisuća kuna kazne. Kako javlja Dnevni Avaz, ista kazna prijeti i konobaru koji je gostu dozvolio da zapali cigaretu ili je postavio pepeljaru na stol, piše Otvoreno.
Zanimljivo, novim zakonom bit će zabranjeno i pušenje u zajedničkim prostorima stambenih zgrada. Treba tek vidjeti kako će građani reagirati na nove zabrane, a ugostitelji su se već pobunili tvrdeći da su nova pravila neodrživa i prijete njihovom opstanku.


Komentari