VELIKA BRITANIJA IZLAZI IZ EU! Premijer Cameron podnio ostavku, a što se događa s funtom?

independent.co.uk

Ovo je prvi put u povijesti da neka zemlja napušta Europsku uniju.

Nakon referenduma za ili protiv izlaska iz Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je da napuštaju EU. Glasačka mjesta zatvorena su u četvrtak navečer u 22 sata, a cijele su se noći prebrojavali glasovi.

Za ostanak u EU bili su: London (59 posto) i Škotska (62 posto), dok su za izlazak glasali: Eastern 56 posto, East Middlans 58 posto, Notrth East 58 posto, South West i Gibraltar 52, Wales 52,5, West Midlands 59 posto, Yorkshire i The Humber 58 posto. Drugim riječima, za Brexit je glasalo gotovo 17 milijuna ljudi, a protiv oko 15,8 milijuna, no službeni i cjeloviti rezultati očekuju se kroz nekoliko sati.

Funta je odmah po zatvaranju birališta i nakon što su ankete predvidjele blagu prednost protivnika Brexita snažno poskočila u odnosu na američki dolar i druge ključne valute, no kada su počeli pristizati prvi konkretni rezultati, i to u korist izlaska iz EU, sve se drastično promijenilo. Uslijedio je slobodan pad britanske valute, a kako je noć odmicala i Brexit postajao sve izgledniji, tako je i pad bio sve nevjerojatniji te je u jednom trenutku funta u odnosu na dolar pala na razinu neviđenu od 1985. godine.

Cameron dao ostavku

Britanski premijer David Cameron obraća se javnosti nakon povijesne odluke Britanaca na referendumu za izlazak iz EU, kojom su izabrali samostalan put, izvan Europe.

Cameron je istaknuo da je ponosan činjenicom da Britanci mogu donositi toliko bitne odluke za budućnost zemlje te kako se njihova volja mora poštovati, te je najavio da će do listopada ove godine napustiti premijersko mjesto kako bi u pregovore o izlasku Britaniju vodio netko drugi, piše Dnevno.hr.

Komentari