Uragan Maria odnosi živote: Poginulo najmanje devet osoba

FOTO: Twitter Screenshot

Ovim tempom, Maria će biti najsnažniji uragan zabilježen u Portoriku od 1928., tvrde u Centru.

Nakon što je donio razaranja otočkoj republici Dominici te usmrtio najmanje sedam osoba, a u francuskim Antilima najmanje dvije , uragan Maria u srijedu je stigao u Portoriko. Tamo “čupa drveće, kida i nosi sve pred sobom”.

Uragan se nalazi između 4. i 5. kategorije, udario je 35 kilometara južno od glavnog grada San Juana, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ovim tempom, Maria će biti najsnažniji uragan zabilježen u Portoriku od 1928., tvrde u Centru.

“Ovo je potpuno uništenje. Portoriko više neće biti isti… Ovo je događaj povijesnih proporcija”, izjavio je glasnogovornik guvernera Carlos Mercader. Kako mediji pišu, oluja je bila toliko snažna da je pokvarila radare Nacionalne meteorološke službe na otoku.

Bez struje čitav Portoriko nakon naleta uragana Maria

Uragan Maria prekinuo je dovod električne energije u cijelom Portoriku na kojem živi tri i pol milijuna ljudi, objavili su djelatnici hitnih službi a prenio BBC.

Nitko od potrošača portorikanske elektroenergetske kompanije nema struje, rekao je čelnik agencije za upravljanje u hitnim situacijama Abner Gomez.

“Informacije koje primamo nisu ohrabrujuće”, rekao je na konferenciji za novinare, pritom pozvavši stanovnike da ostanu u svojim domovima.

Uragan je uništio “sve što mu se našlo na putu”, rekao je Gomez.

Gradonačelnica glavnog grada San Juana Carmen Yulin Cruz rekla je da je uragan nanio velike štete otoku, da je uništenje “gotovo potpuno”.

“Mnogi dijelovi San Juana potpuno su poplavljeni. Život kakav smo poznavali promijenio se”, naglasila je.

Olujnim vjetrom i obilnom kišom uragan Maria obrušio se u srijedu na Portoriko, nakon što je poharao američke Djevičanske otoke i usmrtio najmanje dvije osobe u francuskim Antilima.

Nešto ranije, guverner Portorika Ricardo Rossello zatražio je od američkog predsjednika Donalda Trumpa da na otoku proglasi stanje katastrofe.

“Ovo je najstrašnija oluja stoljeća ili čak moderne povijesti…tko zna kakve će sve biti štete”, rekao je za CNN.

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije – nakon Harveyja, Irme i Josea.

Svi ti podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici

Komentari

loading...