UN PODRŽAO ‘BRELFIES’: Trebaju li majke objavljivati slike dojenja? (FOTO)

Dijeljenje fotografija na kojima majke doje svoju djecu zavladalo je društvenim mrežama. Sada se oglasio i UN koji je dao podršku svim majkama koje su se priključile ovom pokretu.

Žene su često posramljene i osuđivane zbog dojenja svoje djece u javnosti. Da bi se toj diskriminaciji stalo na kraj, mame su svoje zadovoljstvo odlučile iskazati na najbolji mogući način – putem medija. Dijeljenje fotografija na kojima majke doje svoju djecu već je postalo pravi trend na svim društvenim mrežama.

Poznate glumice, pjevačice pa i manekenke odlučile su se priključiti ovom svjetskom ludilu. Čak je i UN u petak 29. srpnja podržao sve majke i poručio im neka se ne ustručavaju objavljivati slike sebe i svoje djece prilikom dojenja. Slike, poznate još kao ‘brelfies’ (breastfeeding + selfies) odličan su način za prekinuti stigmatiziranje žena koje doje u javnosti i proširiti riječ o važnosti majčina mlijeka, donosi 24sata.

Svjetski tjedan dojenja

UN se odlučio obratiti svim majkama povodom Svjetskog tjedna dojenja. Naime, od 1. kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja, a ove godine tema je dojenje kao ključni element koji potiče na razmišljanje i vrednovanje dobrobiti koje ono donosi od samog početka života, kako da poštujemo jedni druge i brinemo se za svijet koji dijelimo. Svjetski tjedan dojenja fokusiran je na 17 ciljeva održivog razvoja kojima su se vlade širom svijeta složile te se zalažu za njihovo ostvarivanje. Ostvarivanjem ovih ciljeva teži se rješavanju uzroka siromaštva te se želi ponuditi vizija za razvoj koja će biti na korist svim ljudima, piše Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja.  

Glumica Alyssa Milano već je prije dvije godine objavila sliku na svom Instagram profilu na kojoj doji svoju tek rođenu kćerkicu Elizabellu. Tada je naišla na podijeljena mišljenja – jedni su mislili da je slika dirljiva, dok su drugi smatrali da dojenje ipak nije nešto za pokazivanje na društvenim mrežama. Upravo u inat takvima stvorio se čitavi pokret, a priključile su mu se glumice, pjevačice, manekenke i druge žene diljem svijeta.

Jedna od njih bila je i manekenka Gisele Bundchen koja je objavila sliku na kojoj doji dok joj pritom uređuju frizuru, nokte te je šminkaju. Gisele je samo jedna od mnogih žena koje su se na ovaj način odlučile izboriti za pravo dojenja na javnom mjestu.

Instagram
Instagram

Majčino mlijeko osigurava sve hranjive tvari koje su potrebne djetetu za zdrav razvoj. Također sadrži antitijela koja štite djecu od najčešćih dječjih bolesti poput proljeva i upale pluća, dva primarna uzroka smrtnosti djece u svijetu. No, dojenje ne pomaže samo djeci nego i majkama. Smanjuje rizik od postporođajne depresije, karcinoma dojke i jajnika, dijabetesa te mnogih drugih bolesti, piše Svjetska zdravstvena organizacija. 

Uključio se i Zagreb

Krajem prošle godine Udruga RODA organizirala je javno dojenje u centru Zagreba, točnije na Zrinjevcu. Tada su se okupile majke koje doje, ali i one koje ne doje na javnim mjestima i kojima je potrebna podrška zajednice. Iz RODE su poručili kako dojiti možemo svugdje: na ulici, na klupi, dok čekamo u redu pošte ili sjedimo u tramvaju.

>>>DOJENJE U JAVNOSTI? ‘Ako je dopušteno dojenje, onda možemo obavljati nuždu i seksati se’

>>>ŽENE JU NAPALE ZBOG FOTKE DOJENJA: Nakon negodovanja drugih, objavila ovu fotografiju

 


Komentari