UMRO FIDEL CASTRO: Kubom je vladao nevjerojatnih 5 desetljeća

Periodista Digital

Bio je komunistička ikona 20. stoljeća.

Dugogodišnji kubanski čelnik, Fidel Castro, koji je je izgradio komunističku državu uz sam rub SAD-a, preminuo je u 91 godini. Posljednjih godina Fidela se rijetko moglo vidjeti u javnosti jer je 2006. godine teško obolilo. Dvije godine nakon toga vlast je predao bratu Raulu Castru.

Fidel Castro bio je svojevrsna ikona koju su ljudi ili obožavali ili od nje strahovali. Pet desetljeća on je prkosio amerčkim vladarima, a svojom vladvinom obilježio je 20 stoljeće. Njegovi istomišljenici ga nazivaju revolucionarom, a oni drugi, diktatorom. 

Zapisan u povijesti

Castrovo ime će još dugo ostati zapisano kao jedno od najećih među političkim vođama prošlog stoljeća. On je bio dio komunističke revolucije, Hladnog rata, kubanske raketne krize 1962. godine i suprotstavljenosti Sjevera i Juga, svih političkih događaja značajnih za 20 stoljeće.

Na vlast je došao uz pomoć brata i nasljednika Raula, te komunističke ikone Ernesta Che Guevare, davne 1959 godine. Fidel je bio odlučan u svome naumu pa ga tako od njega nisu odvratile ni puno, brojčano nadmočnije Batistine snage, a ni zatvor.

Odlučan u svome naumu

On je svoju ideologiju živio pa ga tako nije pokolebao ni pad Berlinskog zida 1989. godine i kada su padali komunistički režimi diljem svijeta, njegov nije pao. 

Bio je otvoreni protivnik korumpiranog diktatorskog režima Fulgencia Batiste protiv kojeg je i pokrenuo revoluciju na svom otoku. Ipak, rušenje komunizma u Europi imalo je velike posljedice za Kubu. Sovjetski savez se raspao, a oni su ostali bez izvora moći i zapali u veliku nestašicu.

Ni to Castra nije pokolebalo, svoj režim nije dao i godinama je odolijevao kompromisnom komunizmu slobodnog tržišta, kakvom se ni Kina nije mogla oduprijeti.

Unatoč nestašicama i izbivanju sa zapadnog tržišta, Fidel je na Kubi uspio iskorijeniti nepismenost, a njihovoj zdravstvenoj skrbi mogli bi pozavidjeti mnogi na zapadu. On se zalagao za jednakost, obrazovanje i zdavstvenu skrb za sve no uvijek je imao političke protivnike koje često zatvarao iza zatvorskih rešetaka. Nije se on libio ni zatvarati najbliže suradnike, a za vrijeme njegove vladavine 650 tisuća Kubanaca prebijeglo je u Miami.


Komentari