Umro američki kardinal koji je zataškavao pedofiliju

EPA/ETTORE FERRARI

Američki kardinal Bernard Law, povezan s najvećim skandalom svećeničke pedofilije u Sjedinjenim Državama, umro je u srijedu ujutro u 86. godini nakon duge bolesti.

Afera je izbila početkom 2002. kada je kardinal Law, tada nadbiskup Bostona, priznao da je štitio svećenika Paula Shaneyja, unatoč mnogim dokazima da je godinama spolno uznemiravao djecu. Law je morao napustiti mjesto nadbiskupa nakon što je utvrđeno da nije poduzeo ništa kako bi spriječio Shaneyja da dođe u doticaj s djecom. Umjesto toga predložio je da Shaney, koji je priznao da je napastovao dječake i otvoreno zagovarao spolne odnose između odraslih i djece, bude premješten u župu u Kaliforniji.

U istrazi Boston Globea otkriveno je uz to da je mjesna katolička hijerarhija, na čelu s kardinalom Bernardom Lawom, sustavno i protivno moralnim načelima, prikrivala spolnu zlouporabu 90 svećenika u Bostonu i okolici tijekom više desetljeća.

Novinari koji su otkrili i pisali o toj aferi dobili su uglednu Pulitzerovu nagradu. Stotine žrtava svjedočile su u okviru afere.

Na temelju napisa Boston Globea snimljen je “Spotlight”, neovisni film proglašen najboljim filmom godine na dodjeli Oscara u 2016.


Komentari