UMRLA NA GODIŠNJICU STRAŠNOG ZLOČINA: Eutanizirana žena koja je ubila svoje petero djece

Foto: Unsplash (ilustracija, nema veze s događajem)

Belgijanka koja je ubila svoje petero djece eutanazirana je na vlastiti zahtjev, 16 godina nakon ubojstava, javlja BBC.

Genevieve Lhermitte ubila je svog sina i četiri kćeri, u dobi od tri do 14 godina. Stravično ubojstvo dogodilo se u Nivellesu 28. veljače 2007. godine, dok im je otac bio odsutan. Pokušala si je zatim oduzeti život, ali nije uspjela. Na isti datum, 28. veljače, gotovo 20 godina od strašnog zločina koji je počinila, ona je eutanizirana.

Sud ju je osudio 2008. godine na doživotni zatvor, a onda je 2019. godine prebačena u psihijatrijsku bolnicu.

Zakon u Belgiji dopušta ljudima da se odluče na eutanaziju, ako se smatra da pate od nepodnošljive psihičke boli koja se ne može izliječiti. Osoba mora biti svjesna odluke i biti u stanju izraziti želju na obrazložen i dosljedan način.

“To je specifična procedura koju je Lhermitte slijedila, uz prikupljanje različitih medicinskih mišljenja”, rekao je njezin odvjetnik.

Petostruka ubojstvo i suđenje koje je uslijedilo potresli su Belgiju. Lhermitteini odvjetnici su tijekom suđenja tvrdili da nije mentalno stabilna i da joj nije mjesto u zatvoru, no porota ju je proglasila krivom za ubojstvo s predumišljajem i osudila na doživotni zatvor. U jednom je trenutku oLhermitte tužila svog bivšeg psihijatra tvrdeći da njegova neaktivnost u njezinom slučaju nije uspjela spriječiti ubojstva, ali je nakon 10 godina odustala od pravne bitke.


Komentari