UMIROVLJENI GENERAL UPOZORAVA: NATO riskira nuklearni rat s Rusijom

en.kremlin.ru

Savjetuje se da se s djelovanjem započne odmah kako bi se spriječila katastrofa. 

NATO riskira nuklearni rat s Rusijom unutar godine dana ako ne pojaća svoje obrambene snage u baltičkim državama, upozorava general Sir Richard Shirreff. General tvrdi da su napadi na Litvu, Estoniju ili Latviju bila ozbiljna mogućnost za vrijeme njegove službe u Europi koja je trajala od 2011. do 2014.godine. Sve četiri države članice su NATO-a kojeg Shirreff upozorava da je vrijeme da počne nešto poduzimati, piše Independant.

Osvrnuo je na Rusiju i rekao kako ga najviše strah jer se razmišljanje o nuklearnom oružju proteže kroz svaki aspekt njihove obrane što neosporivo dovodi do nuklearnog rata. Spomenuo je i Putina i rekao: “Treba ga se suditi po djelima, a ne po riječima. Dosada je napao Gruziju, napao je Krim i Ukrajinu, upotrebljavao je silu i izvukao se se s time. ” Putin bi ponovo mogao napasti pod izgovorom da štiti brojno rusko stanovništvo u spomenutim državama.

NATO je obvezan štiti sve svoje članice, već su podigli ljestvicu što se tiče obrane, no to nije dovoljno, kako kaže umirovljeni general: “Obrana ovih zemalja mora biti toliko jaka da ako Rusija i razmatra napad, odustane jer to jednostavno nije vrijedno rizika.” Drugim riječima, Putina treba zastrašiti ili ga barem natjerati na razmišljanje o žrtvama i tome jesu li ova područja zbilja vrijedna tolikih života.


Komentari