UBILA GA SMRTONOSNA AMEBA KOJA JEDE MOZAK! Može se naći u tlu i slatkoj vodi diljem svijeta

Ilustracija/Foto: Pixabay

Nesvakidašnja tragedija dogodila se na Floridi. Muškarac je preminuo nakon što se zarazio amebom koja jede mozak. Riječ je o amebi Naegleria fowleri, a sumnja se da je ušla u njegov mozak nakon što je isprao nos vodom iz slavine.

Odjel za zdravstvo Floride u okrugu Charlotte potvrdio je smrt muškarca, no drugi detalji i o žrtvi još nisu poznati. Također se još uvijek istražuju sve detalji kako je došlo do infekcije amebom Naegleria fowleri, koja se može naći u tlu i slatkoj vodi diljem svijeta.

Ova opasna jednostanična ameba ulazi u tijelo kroz nos, zatim putuje do mozga, gdje uništava moždano tkivo i uzrokuje razornu infekciju zvanu primarni amebni meningoencefalitis, koja je gotovo uvijek smrtonosna.

Većina infekcija dolazi od kupanja u toplim jezerima ili rijekama ljeti, jer organizam voli toplinu i najbolje se razvija na visokim temperaturama. Simptomi uključuju glavobolje, groznicu, mučninu, gubitak ravnoteže, dezorijentaciju, napadaje i ukočen vrat.

Zdravstveni odjel je rekao da se ljudi ne mogu zaraziti pijući vodu iz slavine te su preporučili da za ispiranje sinusa koriste destiliranu ili sterilnu vodu, prenosi Sky News.

Infekcije Naegleria fowleri su rijetke, sa samo tri potvrđena slučaja u SAD-u prošle godine, prema službenim podacima. Slučajevi su se dogodili nakon izlaganja slatkoj vodi u Iowi, Arizoni i Nebraski, po tri slučaja 2019., 2020. i 2021. godine.


Komentari