U Srbiju je stiglo preko 7.000 izbjeglica iz Sirije, Iraka, Afganistana i Libije: Ponestaje zaliha vode i hrane

wikimedia.com

Očekuje se novi val: Tijekom prošlog vikenda u Srbiju je preko južne Makedonije stiglo preko 7.000 izbjeglica iz Sirije, Iraka, Afganistana, Libije…

U pograničnu zonu na jugu Srbije, tijekom noći i u nedjelju ujutro je iz Gevgelije stiglo oko 7.000 izbjeglica, koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu, izvjestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

U prihvatnom centru u Preševu, organiziranom u suradnji vlasti Srbije i UNHCR-a, bili su spremni dočekati veliki val migranata poslije incidenata na granici Grčke i Makedonije i intervencije makedonske vojske i policije koje su prethodnih dana onemogućile migrantima prolaz na teritorij Makedonije.

Naposlijetku su makedonske vlasti popustile pod međunarodnim pritiskom, od subote navečer kordon makedonske vojske i policije na granici s Grčkom povremeno propušta organizirane skupine migranata. Stotine njih ušle su iz Grčke u Makedoniju u nedjelju a da ih nitko nije zaustavio. Kako se čini, makedonske su snage sigurnosti, ocjena je agencije Reuters, izgleda digle ruke nakon dana kaosa i sukoba shvativši da ne mogu izaći na kraj s tolikim brojem migranata koji se na sve načine pokušavaju dokopati zapadne Europe u potrazi za boljim životom.

Izbjegli u vrlo malom postotku službeno podnose zahtjev za dobijanje azila u Srbiji, nastavljajući put prema Mađarskoj, kao prvoj zemlji schengenske zone, odakle žele otići u zemlje zapadne Europe. Stalno pristižu nove skupine od po 100 do 200 ljudi, neki dolaze i pješice. Migranti čekaju u redovima da budu registrirani, najviše je muškaraca, ali je u pristiglim skupinama i sve više žena, trudnica i djece.

U Srbiji se intenzivno radi na prihvaćanju migranata

“Očekujem sličan intenzitet priljeva izbjeglica i u narednih dan – dva. Imamo dobru organizaciju i svi radimo na njihovom prihvatu”, izjavio je ministar obrane Bratislav Gašić te nadodao kako im ponestaje zaliha hrane i vode, pišu 24sata.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je ovog tjedna da će u Beogradu, uz autocestu, biti izgrađen privremeni prihvatni centar za izbjeglice i migrante kapaciteta 2.000 ljudi. Pomoć Srbiji obećala je i Europska unija, a iz Delegacije EU-a u Beogradu rečeno je da će se u “sljedećih šest mjeseci do godinu dana” kroz razne vidove pomoći uputiti Srbiji za prihvat migranata 3,2 milijuna eura.


Komentari