U Njemačkoj nestaje SREDNJA KLASA, a sve je više siromašnih radnika

www.avaz.ba

Sve je veći broj starijih od 25 godina i niskokvalificiranih radnika koji su siromašni, dok istovremeno pada broj onih koji su se dosad svrstavali u srednji sloj građanstva, podaci su posljednjih istraživanja u Njemačkoj.

Svi znamo kako su znanje i obrazovanje ključni za pronalazak posla u Njemačkoj. Da je to točno pokazuju i statistički podaci koje je ovih dana iznio Savezni zavod za statistiku. Naime, u 2014. godini u Njemačkoj je siromaštvo pokucalo na vrata 30.8 posto loše kvalificiranih radnika i to starijih od 25 godina, piše Tagesschau.de. Veliko je to povećanje budući da je prije desetak godina taj postotak bio 23,1 posto.

 Polako nestaje srednja klasa

Prema pisanju njemačkih medija, granica siromaštva za samce je mjesečno primanje od 917 eura. Naravno, više su pogođeni oni koji žive u istočnom dijelu države koji je i dalje slabije razvijen od rušenja Berlinskog zida, uvijek razvijenijeg zapada. Kada se statistika gleda tako podijeljena, na istoku je siromaštvo pogodilo 37,5 posto građana starijih od 25 godina, a na zapadu 29,8 posto.

Prema istraživanju Sveučilišta Duisburg-Essen, unatrag 20 godina njemačka srednja klasa sve se više smanjuje. Udio kućanstava koji je imao srednja primanja između 1993. i 2013. pao je s 56 na 48 posto, a istovremeno stopa siromaštva se povećala, piše Süddeutsche Zeitung ističući kako srednja klasa polako nestaje. Prema podacima, pak, Instituta za ekonomska istraživanja srednja klasa je u istom tom razdoblju pala sa 64 na 58 posto, piše net.hr

Komentari

loading...
-->