Turska i Indija mogu prijeći na plaćanje u nacionalnim valutama

Turski čelnik tvrdi da će se tako sniziti negativan utjecaj od kolebanja deviznog natječaja.

Turska i Indija mogu razmotriti mogućnost odbacivanja stranih valuta u međusobnom platnom prometu i prijelaz na nacionalne valute, izjavio je danas na biznis-forumu u New Delhiju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema njegovim riječima, prijelaz na plaćanje turskom lirom i indijskim rupijem imat će pozitivan utjecaj na gospodarstvo dviju država.

„Izvozne i uvozne operacije mogu se izvoditi u nacionalnim valutama, što će sniziti negativan utjecaj od kolebanja deviznog tečaja“, izjavio je turski čelnik, a objavila turska agencija Anadolu. Također je naglasio kako tursko-indijski trgovinski potencijal nije dovoljno iskorišten.

„Došlo je vrijeme za početak razmatranja projekata  za široko gospodarsko partnerstvo dviju strana“, rekao je Erdogan, primijetivši, kako tome mogu pridonjeti i zasjedanja međuvladinih komisija dviju država. Pritom je kazao kako visoko ocjenjuje ulogu Indije u sferi energetike, i da „sfera atomske energije može može biti jedan od smjerova suradnje Ankare i New Delhija“.

Turska je u potpunosti spremna poduzeti sve nužne mjere za razvoj veza s Indijom, naglasio je predsjednik Erdogan.

Original možete pronaći na geopolitika.news


Komentari