TRUMP NE BIRA SREDSTVA: Molio pa prijetio za glasove, iscurila audio snimka, Kamala Harris nazvala to ‘potezom očajnika’

Foto: Profimedia

Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama nikako da se smiri. Američki predsjednik Donald Trump radio je pritisak na dužnosnika savezne države Georgije nadležnog za izbore da “nađe” dovoljno glasova kako bi mu poništio izborni poraz u toj državi, po snimci telefonskog razgovora od subote koju je dobio list Washington Post.

Washington Post je u nedjelju objavio dijelove sat vremena dugog telefonskog razgovora između Trumpa i državnog tajnika Georgije Brada Raffenspergera, također republikanca, i napisao da se Trump naizmjence dodvoravao, molio i prijetio Raffenspergeru neodređenim kaznenim posljedicama u pokušaju da poništi svoj izborni poraz od izabranog predsjednika Joea Bidena u toj državi.

List navodi da su Raffensperger i njegov savjetnik tijekom cijelog razgovora odbacivali Trumpove tvrdnje i odgovorili predsjedniku da se oslanja na osporene teorije urota o izborima koji su bili pošteni i ispravni. Audio izvatci koje je list objavio to i potvrđuju.

“Narod Georgije je ljut, ljudi u zemlji su bijesni”, rekao je Trump, po dijelu snimke koju je na svojim internetskim stranicama objavio list. “Nema ništa lošega, znate, ako kažete da ste se preračunali”, rekao je.

“Gledajte, sve što želim je ovo. Želim samo naći 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo pobijedili u državi”, kaže Trump u razgovoru ustrajavajući da “nema šanse” da je izgubio u Georgiji.

Bijela kuća nije željela komentirati snimku, a na zahtjev agencije Reuters za komentar još nije odgovorio ni Raffenspergerov ured. Komentar nije imao ni Bidenov ured.

Georgia je jedna od nekoliko ključnih država na američkim predsjedničkim izborima 3. studenog u kojima je Trump izgubio od Bidena. Trump od tada iznosi neutemeljene tvrdnje o izbornim prevarama u tim državama nastojeći preokrenuti rezultat.

Kamala Harris osudila ovakvo postupanje

Izabrana američka potpredsjednica Kamala Harris ocijenila je u nedjelju da najnoviji pokušaji odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa da ospori izborne rezultate u Georgiji predstavljaju “bezobzirnu, drsku zloporabu moći”.

Kamala Harris rekla je u nedjelju navečer na izbornom skupu u Savannahu u Georgiji da Trumpov najnoviji pokušaj osporavanja izbora predstavlja “potez očajnika”.

Komentari