TRUMP JE NOVI AMERIČKI PREDSJEDNIK: Unatoč skandalima osigurao mjesto u Bijeloj kući

Twitter

Amerika će sljedeće četiri godine plesati kako Trump svira.

Republikanski kandidat Donald Trump pobijedio je demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Amerikanci su na ovim izborima zapravo mogli birati između dva zla, Trump i Clinton dva su najomraženija kandidata koja su se ikada natjecala za Bijelu kuću. Ipak, ako ništa drugo, izlaznost je rekordna.

Ovo je također bila i jedna od najprljavijih kampanja u povijesti, a oba kandidata prate skandali. Hillary je obilježila istraga, a Trumpa seksistički ispadi koji su izgledali još gore kada su se pojavile navodne žrtve njegovog seksualnog zlostavljanja. 

Ipak, čini se, da je Amerikancima dosta Clintona i mlake politike, a čudi što se nitko osim Trumpa nije sjetio staviti Amerikance na prvo mjesto. Upravo to je on napravio u svojoj kampanji koju je ustvari prozvao pokretom. Ako ništa drugo Trump se pokazao vrhunskim populističkim stručnjakom koji je shvatio što ljudi žele čuti.

Donald Trump znao je tko je njegova ciljana publika, zagrižene republikance već je imao na svojoj strani i tu nije bilo potrebno mnogo truda, ali trebalo je pridobiti radničku klasu, što je on i učinio. Obećao im je vratiti poslove i učiniti Ameriku ponovo velikom zemljom. Čini se da su mu mnogi povjerovali, ili su shvatili da je Hillary Clinton mnogo veće političko zlo od njega.

Najneizvjesnija izborna noć

Na početku izborne noći stvari su izgledale obećavajuće za Hillary, u njenom strožeru već se pripremalo slavlje i svi su predviđali upravo njenu pobjedu. Stvari su se naglo preokrenule, Trump je krenuo kupiti glasove u saveznim državama, a njena prednost polako se topila. Šok i nevjerica zavladale su njenim stožerom, a sve do posljednjeg trenutka Amerikanci nisu vjerovali da Trump može ući u Bijelu Kuću.

Naposljetku, Donald je pobijedio s osvojenih 276 elektora, dok ih je Hillary osvojila 218. Demokratska kandidatkinja nije se obraćala javnosti, a pobjednik je u svom govoru kazao kako ga je nazvala i čestitala na pobjedi, on je uzvratio istom mjerom i čestitao joj na borbi.

Poručio je on svojim sunarodnjacima i kako će mu prvi potez biti ujedinjenje Amerikanaca. Ponovio je i kako je sve ovo bio pokret svih onih koji svole svoju zemlju  te ponovo obećao da će zaposliti milijune.

 


Komentari