The Huffington Post piše o zadarskim orguljama: ‘Ovako nešto nikada niste vidjeli!’

sl.wikipedia.org

”Zamislite šetnju uz slikovito Jadransko more, dok laganim koracima gazite bijele kamene stube, a svježi povjetarac donosi dašak povijesti.  b lagano na skupu bijelih kamenih stuba kao svjež povjetarac role prošlosti.”, ovim riječima započinje tekst o prekrasnim zadarskim orguljama koji prema svemu sudeći, izazivaju divljenje i čuđenje u svijetu.

Autor teksta je Evan Porter, a njegov tekst na svojim Facebook stranicama podijelio je i prestižni američki medij The Huffington Post.

”Možete zatvoriti oči i sve što čujete je pjesma koju do sada nikada niste čuli, jedan potpuno jedinstven ton koji opisuje kretanje mora u točno određenom trenutku koji se više ne ponavlja”, nastavlja oduševljeni autor teksta.

Capture

Osim prekrasnog slikovitog opisa orgulja, autor je priložio i audio zapis istog kako bi se čitatelji mogli uvjeriti u njegovu čaroliju i posebnost. Morske orgulje u Zadru jedinstveno su arhitektonsko ostvarenje, zanimljiv i originalan spoj glazbe i arhitekture. Naime,  za razliku od običnih orgulja koje pokreću  mjehovi ili zračne pumpe, zvuk tih orgulja nastaje pod utjecajem energije mora, odnosno valova te plime i oseke.


Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentari