TEROR NA ISTANBULSKOM AERODROMU: Najmanje 36 mrtvih i 150 ranjenih

Twitter.com

Ovaj napad posljednji je u seriji terorističkih napada u Turskoj, od kada su se pridružili borbi protiv ISIS-a.

Dvije eksplozije zatresle su najveći turski aerodrom u utorak. U napadu je poginulo 36 ljudi, a još ih je 150 ranjeno. Nažalost, nagađa se kako bi broj poginulih mogao narasti na 50.

Zaštitari na aerodromu sudjelovali su u unakrsnoj pucnjavi s dva napadača, opremljena kalašnjikovima. Do izmjene vatre je došlo oko 22 sata po lokalnom vremenu, netom prije no što su teroristi detonirali dvije bombe. Radi se o bombašima samoubojicama koji su eksploziv aktivirali kada su došli do mjesta prve sigurnosne provjere na aerodromu. Treći napadač bombu je detonirao na parkiralištu aerodroma, piše Independent.

Još nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali turski premijer Binali Yildirim rekao je da “sve upućuje na ISIS.”

“Prema analizama naših sigurnosnih snaga, sve upućuje na Daesh. Ono na što moramo posebno obratiti pozornost je vrijeme kada je došlo do napada. To je baš sada kada se Turska počela nemilosrdno boriti protiv terorista i u tome je uspješna.” rekao je Yildirim.

Jedan od svjedoka je rekako kako je vidio pollicajca da se hrva s napadačem prije no što je ovaj detonirao bombu.

Aerodrom je bio zatvoren nekoliko sati, no sada je normalno nastavio s radom. Istanbulski aerodrom treći je na svijetu po broju putnika, ispred njega su samo londonski Heathrow i pariški Charles De Gaulle.

Iz SAD-a ošto osuđuju ove terorističke napade i potvrđuju da će i dalje čvrsto stajati uz Tursku u njihovoj borbi protiv ISIS-a.

Turski predsjednik Erdogan također je osudio napade i rekao: “Bombe detonirane u Istanbulu mogle su biti detonirane bilo gdje na svijetu, na bilo kojem aerodromu. Želim da svi razume da teroristi ne rade razliku između Istanbula i Londona, Ankare i Berlina, Ismira i Chicaga. Osim ako se ne složimo svi, sve zemlje i svi ljudi u borbi protiv terorizma, ne možemo ni zamisliti kakve sve prijetnje oni mogu ostvariti.”

 


Komentari