TEORISTI PLANIRALI NAPAD ZA NOVU GODINU: Računali na preko 100 ljudskih žrtava

politika24.net

Postoje dokazi da su osumnjičeni planirali teroristički napad u kojem bi poginulo više od stotinu osoba.

Pripadnici skupine radikalnih islamista koji su početkom tjedna uhićeni u Sarajevu planirali su smrtonosni napad u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 31. prosinca s ciljem ubojstva što većeg broja ljudi, rekao je u petak državni tužitelj Dubravko Čampara, piše 24 sata.

Naime, tužiteljstvo BiH u četvrtak je odlučilo zatražiti jednomjesečni pritvor za osam od 11 muškaraca koliko ih je uhićeno u policijskoj akciji pod nazivom “Rez” koja je provedena 22. prosinca, a Sud BiH taj je zahtjev u petak prihvatio.

Obrazlažući zahtjev za pritvor tužitelj Čampara koji vodi istragu u petak je na ročištu pred Sudom BiH  po prvi puta potvrdio kako postoje informacije da su oni planirali bombaški teroristički napad na Staru godinu.

Uhićeni su navodno planirali postaviti eksplozivnu napravu pod policijski automobil na nekoj od lokacija na kojoj se okuplja veliki broj ljudi. Eksploziv koji im je za to potreban istražitelji još nisu pronašli.

Odvjetnici uhićenih tvrdnje tužitelja okvalificirali su kao apsurdne protiveći se određivanju pritvora uz argumentaciju kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili počinjenje kaznenog djela.

Kao članovi organizirane terorističke skupine bliske Islamskoj državi (IS) navedeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković,  Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan i oni će ostati u pritvoru najmanje narednih trideset dana.


Komentari