TEORIJE ZAVJERE o napadu 11. rujna: Koji scenarij je najjrealniji?

Flickr

Vjerovali vi ili ne, neke teorije možda i nisu tako nerealne.

Prije točno četrnaest godina dogodio se stravičan teroristički napad na Svjetski trgovački centar koji je obilježio svijet. Prašina se nije ni slegla, a teoretičari zavjera iznjeli su nekoliko zanimljivih tvrdnji koje osporavaju činjenicu da je to bio samo teroristički čin. Donosimo vam pet najzanimljivijih teroja zavjere o napadu 11. rujna.

1. Zračna obrana dobila je naredbu da ne intervenira.
Zanimljivo je kako, barem u američkim filmovima, čim netko neovlašteno uđe u zračni prostor ili samo promjeni putanju leta, odmah se u nebo vinu dva-tri borbena zrakoplova koja bi trebala ispratiti ili oboriti avion. Teoretičari zavjere tvrde kako je NORAD dobio naredbu da ne izlazi na teren kako bi kobni avion mogao nesmetano doći do cilja.

2. Twinse su srušile bombe, a ne avioni.
Teorija koja prema mnogima ima kakve takve temelje. Mnogima je bilo zanimljivo to što je tako stamena i čvrsta zgrada pala kao kula od karata. Tvrdili su i kako je nemoguće da se urušila sama u sebe, za tako nešto je navodno potrebno precizno miniranje zgrade i pravovremena detonacija. Avion, kažu mnogi, to nije mogao napraviti.

3. Napad na Pentagon bio je insceniran.
Tu se također dovodi u pitanje zračna obrana koja nije vidla da avion leti pravo u zgradu Ministarstva obrane. Druga još nevjerojatnija tvrdnja je da je avion pao baš u pentagonsko krilo koje se tada renoviralo i kako to da baš nitko nije poginuo. Neki čak dovode u pitanje je li to uopće bio avion ili možda projektil jer navodno nisu pronađene krhotine aviona.

4. Pozivi iz aviona bili su lažni.
Skeptici tvrde kako su pozivi obavljeni mobilnim telefonima usred otmice, ustvari lažirani. Zbog, kako kažu, nemogućnosti prodora mobilnog signala na tim visinama pozive nije bilo moguće obavljati mobilnim telefonima. Druga sumnja koju su iznijeli je neobičan poziv između sina i majke jer se sin na početku poziva majci predstavio imenom i prezimenom. Možda je poziv lažan, a možda je dečko pretpostavljao da će ga netko slušati pa se namjerno predstavio punim imenom.

5. Crne kutije se skrivaju od javnosti.
U danima koji su uslijedili nakon napada, pronalasci crnih kutija bili su prioritet broj jedan. Kutija je bilo četiri i sve su pronađene, no, samo je jedna bila ispravna. Sadržaj te kutije nikada nije objavljen javno, jedino su ga mogle čuti obitelji preživjelih. “Zavjeraši” tvrde kako ostale kutije nisu neispravne već da vlada krije istinu od javnosti.


Komentari