Talijani opet na izbore: Mrtva utrka između desnice i euroskeptika

FOTO: Screenshot

Raspuštanjem parlamenta u četvrtak u Italiji je počela dvomjesječna neizvjesna izborna kampanja prije parlamentarnih izbora 4. ožujka

U kratkom priopćenju je predsjedništvo navelo da je predsjednik Sergio Mattarella potpisao uredbu o raspuštanju Senata i Zastupničkog doma. Vlada je odlučila da će se izbori, koji se trebaju organizirati u roku od 45 do 70 dana, održati 4. ožujka.

Tijekom poslijepodneva je šef vlade lijevog centra Paolo Gentiloni objavio da je usvojen proračun za 2018. i da je završen rad parlamenta izbranog u veljači 2013. godine. Mattarella je zatim primio predsjednika Senata Pietra Grassa i predsjednicu Zastupničkog talijanskog parlamenta Lauru Baldrini. Gentiloni se vratio u palaču Chigi, sjedište šefa vlade i predsjedao je vijećem ministara i zatim se vratio u Quirinale potpisati uredbu o sazivanju izbora. Paolo Gentiloni, treći šef vlade te skupštine će ostati na funkciji do osnivanja novog parlamenta. Njegov bi se mandat mogao produžiti.

Sustav glasanja daje veliki udio proporcionalnom glasanju i najavljena raspršenost glasova između tri strane, desnog centra, Pokreta 5 zvijezda i lijevog centra,  koji će se teško dogovoriti, mogao bi rezultirati sljedećim parlamentom bez jasne većine. Očekuje se da će izbori biti utrka između konzervativnog bloka bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protusistemskog i euroskeptičnog pokreta Pet zvijezda i Gentilonijeve Demokratske stranke lijevog centra.

Predviđa se da će Berlusconijev savez osvojiti najviše glasova, no ne i većinu, dok bi Pet zvijezda mogla postati najveća stranka, ali bez koalicijskog potencijala. Demokratskoj stranci bivšeg premijera Mattea Renzija predviđaju se porazni rezultati.


Komentari