TABLETA KOJU SVI IMAMO KOD KUĆE: Mislili smo da samo smanjuje bol, a zapravo čuva od raka i srčanog udara

www.publicdomainpictures.net

Neovisni stručnjaci u SAD-u izdali su preporuku onu skupinu ljudi kojima prijeti opasnost da obole od nekih jako smrtonostnih bolesti. 

U američkom medicinskom časopisu Annals of Internal Medicine, u ponedjeljak je objavljena preporuka skupine neovisnih stručnjaka (USPSTF) u kojoj tvrde da bi se uzimanjem male doze aspirina svaki dan mogao spriječiti rak debelog crijeva i srčanožilne bolesti poput infarkta ili moždanog udara. 

Ova preporuka vrijedi za sve osobe koje se nalaze u dobi od 50 do 69 godina koje imaju povećani rizik od bolesti krvnih žila, a uvjeti su ti da nisu sklone unutarnjem krvarenju i imaju očekivanu životnu dob još barem deset godina. Inače, infarkt, moždani udar i rak bili su glavni uzroci smrti polovine umrlih u SAD-u prošle godine.

Tako ovi znanstvenici preporučuju uzimanje 70 do 81 miligrama aspirina svako jutro, koji bi djelovao kao prevencija oboljenja od ovih bolesti. Isto tako,  uzimanje aspirina može produljiti očekivanu životnu dob većine osoba između 40 i 59 godina, koje bi ga svakodnevno počele uzimati, kao i onih između 60 i 69 godina s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, misle stručnjaci, piše Jutarnji.hr. 


Komentari