SVIM LJEVORUKIMA: Sretan vam Svjetski dan ljevaka (VIDEO)

commons.wikimedia.org

13. kolovoza slavi se kao Svjetski dan ljevaka. Naime, ideja obilježavanja ovog dana je probuditi svijest o problemima s kojima se ljevaci svakodnevno susreću u svijetu.

Nekada se na ljevake gledalo kao na “drugačije” od ostalih. Iako se s vremenom takvo stajalište promijenilo, i dalje su prisutne diskriminacije. Jeste li ikada od svojih roditelja čuli kako su ih u školi tjerali da pišu samo desnom rukom? Mi jesmo. Stručnjaci tvrde kako se u posljednjih 100 godina broj ljevaka povećao. Prema američkom časopisu Scientific American, ljevaci su češće genijalci nego dešnjaci. Prema statistikama, što je starija trudnica, veće su šansa da će roditi ljevaka. Ljevaci obično ulaze u pubertet četiri do pet mjeseci kasnije od dešnjaka, a prema jednoj studiji, životni vijek ljevaka devet je godina kraći od dešnjaka.

Naime, mnoge slavne osobe bile su ljevaci: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Albert Einstein, Napoléon Bonaparte, Fidel Castro, Henry Ford, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Ringo Starr, Greta Garbo, Marilyn Monroe. Od živućih ljevaka poznati su Paul McCartney, George Michael, Robert DeNiro, Angelina Jolie, Phil Collins.

https://www.youtube.com/watch?v=9irsg1vBmq0


Komentari