Svi u istom ‘košu’: Hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski varijante zajedničkog jezika?

FOTO: Geology.com

Regionalni jezik umjesto hrvatskog?

Stručnjaci iz lingvistike i drugih društvenih znanosti sastavili su Deklaraciju o zajedničkom jeziku koja je nastala kao rezultat projekta “Jezici i nacionalizmi”, a kojemu je cilj bio podizanje svijesti o jeziku te kako bi se aktivno utjecalo na postojeće nacionalne jezične prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.

Za sada se ne zna kakav je točno sadržaj Deklaracije, ali se svakako navodi da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski četiri varijante zajedničkog standardnog jezika.

Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstavit će 30. ožujka u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević iz udruženje Krokodil te direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, javlja radiosarajevo.

Tekst Deklaracije će postati dostupan svim zainteresiranim građanima 1. travnja na web stranici jezicinacionalizmi.com, gdje će oni koji ju podržavaju moći i potpisati.

Nakon serije regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, Deklaraciju je do sada potpisalo više od dvjesto lingvista, književnika, znanstvenika, aktivista i drugih uglednih javnih osoba iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.  Među njima su, između ostalih, Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Osnovna namjera ovog projekta je problematiziranje pitanja postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka.

Komentari