STRAŠNO OPASNE ZA NEKE SKUPINE: Ako često uzimate tablete protiv bolova, ovo morate znati

www.motherearthliving.com

Novo istraživanje odnosi se na ketonal, voltaren, brufen te ibuprofen. 

Prema istraživanju doktora Mortena Schmidta, koji radi na Aarhus sveučilištu u Danskoj, lijekovi koji pomažu kod bolnog artritisa (ketonal, voltaren, brufen, ibuprofen) osobito su opasni za srčane bolesnike.  Ono što iznenađuje u ovom istraživanju jest to da je otrkilo kako i starije vrste nesteroidnih antireumatika mogu izazvati srčani udar. Otprije se znalo da takva opasnost postoji samo za nove vrste takvih lijekova, koje su potom povučene sa tržišta.

Veliko istraživanje

U svoje istraživanje dr. Schmidt uključio je veliki broj statističkih podataka pacijenata koji su uzimali nesteroidne antireumatike. Rezultati su znakoviti i trebali bi ubrzati European Society of Cardiology da izda nove naputke liječnicima da znaju koje rizike treba uzeti u obzir kada prepisuju ove lijekove. Studija je bila iznimno opsežna, rađena u suradnji 14 europskih sveučilišta i bolnica i vodećih europskih kardiologa. Schmidt vjeruje da postoje alternative uzimanju ovih teških lijekova kao na primjer paracetamol, fizikalna terapija, blagi opioidi ili vrste nesteroidnih antireumatika manje rizične za srce. Smatra da je studija veliki korak za sigurnost zdravlja pacijenata.

Prošle godine američka i Food&Drugs Association je ocijenila rizik uzimanja nesteroidnih antireumatika puno većim nego što se u početku smatralo te su upozorenja na uputama lijekova pojačana. FDA tvrdi da se i pacijenti bez povijesti srčanih bolesti isto tako suočavaju sa povećanim rizikom srčanih udara, piše Telegram.hr.


Komentari