STRANI MEDIJI O IZBORIMA U RH! Izbjeglička kriza odlučit će pobjednika izbora? (FOTO)

BBC

Evo kako o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pišu ugledni svjetski mediji. 

”Tomislav Karamarko i Zoran Milanović razlikuju se po tome kako vide riješenje izbjegličke krize”, piše BBC.

Ugledni svjetski mediji također izvještavaju o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Naime, za koji sat saznat ćemo tko će na s predstavljati naredne četiri godine u Hrvatskom saboru, a čini se kako prema mišljenju novinara iz inozemstva, ovogodišnje parlamentarne izbore u Hrvatskoj obilježila je upravo izbjeglička kriza usred koje hrvatski državljani biraju svoju novu vlast.

”Hrvatska vladajuća koalicija lijevog centra suočava se s  izazovom ostanka na vlasti, a s  migrantskom krizom kao glavnim problemom suočavaju se i hrvatski birači. Ankete prije izbora pokazuju kako su aktualna vlada i konzervativna opozicija doslovno rame uz rame, a obje koalicije najavljuju različite pristupe problematici migrantima, odnosno tome kako će se nositi s viškom izbjeglica i migranata”, navodi BBC.

U 19 SATI REZULTATI IZLAZNIH ANKETA! Evo što se sve našlo na glasačkim listićima (FOTO)

 

BBC

Hrvatsku očekuje teško postizborno razdoblje, predviđaju i talijanska radiotelevizija RAI i rimska la Repubblica nakon prvih izlaznih anketa o ishodu hrvatskih izbora, jer nijedna od vodećih formacija nije blizu apsolutnoj većini od 76 mandata. Taj list prenosi mišljenja kako „zabrinjava što nijedna od dviju vodećih grupacija nije ponudila vjerodostojno rješenje za jačanje ekonomije i smanjenje neeefikasnoga i prevelikoga upravnog aparata“. I milanski Corriere della Sera izvijestio je u „mrtvoj trci“ „lijevog centra na vlasti i konzervativaca u oporbi“, naglasivši da „iznenađenje dolazi od nove
centrističke stranke Most“.

Podsjetivši da su to osmi izbori otkako je Hrvatska neovisna, najutjecajniji talijanski list kaže da je kampanju obilježila izbjeglička kriza i sve jača nacionalistička retorika. Ekonomski dnevnik Il Sole – 24 Ore smatra rezultate porazom Tomislava Karamarka kome su ankete još nedavno davale desetak posto prednosti. Karamarko je, veli list talijanskih industrijalaca, inzistirao na vrijednostima iz rata i nacionalističkoj retorici.

Činilo se da ta taktika funkcionira dok su ekonomski rezultati bili loši, ali čim su se počeli popravljati ‘premijer Milanović se bacio u agresivnu populističku kampanju, koja se materijalizirala u suštinskoj izjednačenosti’.


Komentari