ŠTO ĆE SLOVENCI SADA? Izrađena karta koja pokazuje gdje je granica u Piranskom zaljevu

wiki

Karte Hidrografskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva smatraju se najboljima na svijetu.

Jedno otkriće u posljednje vrijeme je uzbunilo Upravu za pomorstvo Republike Slovenije. Radi se o karti Hidrografskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva s naslovom: “Italija, Slovenija i Hrvatska; Tršćanski zaljev i pristupi”.

Upravo karte tog britanskog ureda smatraju se najboljima na svijetu, a koriste ih pomorci iz svih djelova svijeta. Za njih treba izdvojiti  popriličnu svotu novaca, oko 40 funti plus 7 posto poreza.

Gdje je granica?

Karta, konkretno u ovom slučaju, pokazuje pomorske trase za ulazak u Tršćanski zaljev, a na njoj je ucrtana i granica nadzora pomorskog prometa u Piranskom zaljevu. Slovenci su u panici jer je ta granica ucrtana na sredini zaljeva baš onako kako to Hrvatska i traži i kako bi trebalo biti temeljem Konvencije o pravu mora.

Iz Slovenske uprave su za Delo izjavili kako su o tome izvijestili Ministarstvo vanjskih poslova, a ministar Karl Erjavec pokušao je umanjiti vrijednost karte: “Uopće nije važno kakve zemljovide izdaju u Velikoj Britaniji. I sami lako nacrtate svoju pomorsku kartu i svoju granicu”.

Screenshoot
Screenshoot

Važno je pomorcima

Jasno je, naravno, da se radi o dokumentu koji koristi najviše pomoraca na svijetu i da Erjavec, pokušava umanjiti njezin značaj kao što je nastojao minimizirati važnost otkrića dogovora slovenskog suca i agentice, piše Jutarnji. 

Isto tako i cijela slovenska administracija inzistira na arbitražnom postupku iako su Hrvati na sve relevantne adrese poslali izvješće da je prisluškivanjem kontaminiran i kompromitiran postupak te da se više ne smatra sudionikom istog.

Doktora Marka Pavlihu napao je Erjavec jer traži da se o svemu oglasi minstarstvo i da zatraže promjenu zemljovida. Osim toga želi i da reagiraju na inicijative koje dolaze s naše strane o tome da će biti proglašen isključiv gospodarski pojas.


Komentari