SPEKTAKULARNO OTKRIĆE: Znanstvenici pronašli vlakna slična Spidermanovima

flickr

Uskoro bi se snovi o supermoćima mogli ostvariti.

U znanstvenim krugovima su došli do ogromnog otkrića, naime, otkrili su kako proivesti super čvrstu svilu izmjenom prehrane dudovih svilaca, piše Chemical & Engineering News.

Dobro je poznato da ličinke dudovih svilaca, svilena vlakna proizvode svojom slinom. Sada su znanstvenici, pak, otkrili da bi, hraneći ih nanocjevčicama i grafenima pojačali svilu koju ličinke proizvode, što bi rezultiralo vlaknima čvrstima poput onih Spidermanovih.

“Ovo je vrlo jednostavan način proizvodnje super-čvrstih svilenih vlakana”, rekao je znanstvenik Yaopeng Zhang.

Ova iznimno čvrsta vlakna mogla bi imati široku primjenu, od one u proizvodnji zaštitne tkanine i biorazgradivih medicinskih implantanata sve do elektronike.

Znanstvenici sa Sveučilišta Tsinghua hranili su ličike dudovim lišćem koje je predhodno bilo pošpricano rastvorom s 0.2 posto nanocjevčica ili grafena. Nakon toga su pokupili svilu s njihovih čahura, kako se to i inače radi u proizvodnji svile.

Otkrili su da je ova svila, za razliku od obične, električni vodič i da podnosi barem  50 posto veće opterećenje prije pucanja. Ova metoda je jednostavnija i ekološki prihvatljivija od dorade već ispredene svile.

Znanstvenici, ipak, još nisu sigurni kako svilac ugrađuje pojačanja u svilena vlakna, kao ni u kolikoj mjeri ona odlaze u svilu, a koliko se izlučuje ili apsorbira u druge dijelove tijela.


Komentari