ŠOKANTAN ZAKON: U američkoj saveznoj državi silovatelji mogu tužiti žrtve koje žele pobaciti

Official Website of Platformtimes / Ilustracija

Kako ljudi, pri zdravoj pameti, mogu izglasati ovakav zakon?

U slučaju bračnog silovanja, suprug nasilnik moći će, po novom zakonu američke savezne države Arkanzas, spriječiti suprugu da pobaci. Osim toga, većina pobačaja u drugom tromjesečju bit će zabranjena novim Zakonom 45, koji će supruzima omogućiti podizanje tužbe protiv doktora koji obave pobačaj za nanesenu štetu, ili pak dobivanje sudske zabrane kojim bi mogli blokirati prekid trudnoće.

Osim supruga će moć odlučivanja dobiti i roditelji, koji će također moći tražiti sudsku zabranu pobačaja ako je trudna žena maloljetna. Ovaj zakon izglasan je nakon samo dva mjeseca procedure u ovoj južnoj državi u kojoj su na vlasti Republikanci.

Ljudima je neshvatljivo da je ovo zakon

Suosnivateljica Mreže za podršku pobačaja Arkanzas, Karen Musick, ne može shvatiti kako je uopće izglasan ovakav zakon.


“Niti jedan dio mene ne razumije zašto bi silovatelj ili netko tko je oplodio ženu protiv njene volje, možda i incestom, imao pravo na takvu odluku”, kaže Musick i dodaje: “Ne mogu shvatiti da postoji netko tko bi imao drugačije mišljenje.”

Holly Dickerson, stručnjakinja za pravo Unije američkih građanskih sloboda (ACLU) Arkanzasa kazala je da zakon možda nije ni ustavan.

“Stvorili su potpuno novo pravo, pravo muža ili člana obitelji da tuži doktora u ime odraslog pacijenta”, kaže i nadovezuje se: “Ne mogu vam reći što je originalna namjera, ali smatramo kako je to, kao i ostali dio zakona, neustavno“. Njena organizacija planira ovaj zakon odvesti pred sud prije nego što stupi na snagu kasnije ove godine.

Slični slučajevi u 6 drugih država

Gotovo identični zakoni doneseni su u šest drugihsaveznih država, a u njih četiri završili su pred sudom gdje su i srušeni. Odlukom Vrhovnog suda iz 1973. godine u sporu Roe vs. Wade štiti se pravo žene na pobačaj dok fetus nije sposoban na život izvan maternice, odnosno do 22 tjedna trudnoće, piše Independent.

Komentari