SKORO KAO HRVATSKA PROSJEČNA: Slovenija diže minimalnu plaću na 630 eura

Predložili povećanje od 5 %.

Ministrica rada Anja Kopač Mrak socijalnim će partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predložiti podizanje minimalne plaće za više od pola posto, što znači da se uz rast inflacije u obzir uzeli i drugi kriteriji.

Minimalna plaća usklađuje se s rastom cijena životnih troškova i potreba.

To je dijelom uslijedilo zbog prijedloga sindikata, koji su predložili povećanje od pet posto – na 630 eura neto.

Ministrica je i na svom profilu na Twitteri objavila da je uspjela uvjeriti kolege u vladi i koaliciji da joj dopuste prijedlog socijalnih partnera za podizanje minimalne plaće, pišu Slovenske novice.

Sindikati: 630 eura neto!

Upravo su minimalne plaće razlog nezadovoljstva među djelatnicima i sindikatima koji ih primaju, a njih je nekoliko desetaka tisuća u gospodarstvu i niže plaćenim poslovima u javnom sektoru.

No, oštra reakcija došla je i od poslodavaca preko njihovih komorskih udruga.

Prema procjeni ministarstva gospodarstva, zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plaće od izbijanja krize Slovenija je izgubila 7 tisuća postojećih radnih mjesta. Također, izgubljeno i dodatnih nekoliko tisuća mjesta.

Naime, poslodavci su ih mogli otvoriti da nije došlo do povećanja minimalne plaće i ionako velikih davanja za poslodavce.

Poslodavci, s druge strane, tvrde da takve povećanje minimalne plaće neće donijeti ništa dobro, jer bi to moglo povećati nezaposlenost, rad na crno i prekarizaciju, te smanjiti interes za slovenske ulagače. Kao vrhunac, trošak plaća za poslodavce već je vrlo visok, a od povećanja minimalnih plaća najviše bi dobila država.


Komentari