‘SIGURNA ODJEĆA’: Stvorili hlačice koje žene štite od silovanja

Facebook

Kreatorica je i sama preživjela napad trojice nasilnika.

Mnogo se prašine podiglo oko “pojasa protiv silovanja” jedne njemačke tvrtke. Naime, njihova linija ženskog ženske odjeće uključuje i hlačice s pojasom koji žene štiti od nasilnika i silovatelja. “Sigurne hlačice” napravljene su od tkanine otporne na trganje i rezanje, a u njih je ušiven pojas s lokotom za kojeg treba imati lozinku.

Facebook
Facebook

Kreatorica ovog odjevnog predmeta, Sandra Seilz, godinama razmišlja o stvaranju ovakve odjeće koja bi trkačice (što je i ona sama) zaštitila od nasilnika. Naime, ona je preživjela napad trojice manijaka koji su joj pokušali skinuti hlačice u kojima je trčala. Srećom, uspjela im je pobjeći, ali i dalje živi u strahu.

Facebook
Facebook

Ove hlačice za trčanje ženama pružaju trostruku zaštitu. Prva je sam materijal od kojeg su napravljene te zaštita na području prepona, on se ne može potrgati ni prerezati, druga je sigurnosni pojas oko struka na kojem je lokotić koji se može otključati samo uz šifru, a treći je gromoglasni alarm koji će se oglasiti ako netko na silu pokuša skinuti hlačice. Taj alarm mogu aktivirati i same trkačice ako osjete da su u opasnosti, piše Sputnik.


Zašto se oko ovog diže prašina?

Hlačice koje bi trebale zaštiti žene od nasilnika većinu su oduševile, ali ima i onih koji su šokirani. Zašto? I zašto se oko njih diže prašina, a oko silovanja ne? Žalosno je da u 21. stoljeću uopće moramo stvarati ovakve odjevne predmete jer se žene ne osjećaju sigurno.

Mnogi će i danas okriviti žrtvu silovanja jer je njezina haljina bila prekratka ili dekolte predubok, tome treba stati na kraj. Jedini odgovorni za silovanje su silovatelji jer što god žene obukle to nikome ne daje pravo da uzme njezino tijelo protiv njene volje.

I zbog svega toga ove hlačice ne bi smjele “dizati prašinu” jer dok god ne stvorimo sigurno okruženje za sve, i žene i muškarce, ovaki izumi biti će korisni i biti će potrebni. 

Komentari