SAUDIJKE PREDALE PETICIJU ZA UKIDANJE MUŠKOG NADZORA: Druga grupa žena usprotivila se prijedlogu i peticiji

FOTO: Pixabay

Saudijke su predale povijesnu peticiju za oslobađanje od muškaraca, a takav su im potez najviše zamjerale – žene.

Više od 14.000 žena u Saudijskoj Arabiji potpisalo je peticiju u kojoj traže da se ukine sustav muškog nadzora, piše Telegraph.

U Arabiji moraju dobiti suglasnost muškarca da bi mogle putovati, iznajmiti stan, otići kod liječnika, zaposliti se, a suglasnost je potrebna čak i ako se žele udati. U najvećem broju slučajeva, njihovi skrbnici su muški članovi obitelji, najčešće očevi, braća ili muški rođaci. U slučaju da je žena udovica, tu ulogu mogu preuzeti i muška djeca.

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Jedan od ključnih problema je taj što se žene ne mogu zaštititi od svojih skrbnika u slučaju da su zlostavljane. Tek od 2013. je obiteljsko nasilje postalo kažnjivo u Saudijskoj Arabiji, ali istovremeno i teško dokazivo jer žena može izaći na sud samo uz dozvolu muškarca, prenose vijesti.rtl.hr.

Iz tog su razloga žene ustale i odlučile da žele promjenu te tako pokrenule akciju pod hashtagom #TogetherToEndMaleGuardianship, odnosno “da zajedno okončamo muško skrbništvo” i #StopEnslavingSaudiWomen, odnosno “prestanite porobljavati saudijske žene”.

Grupa se brzo organizirala i van društvenih mreža te pokrenula peticiju, a istovremeno se grupa žena usprotivila ukidanju sustava. Na mrežama su odgovorile hashtagom “skrbništvo je za nju, ne protiv nje!”.

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

No Saudijke ne odustaju od svojih zahtjeva jer ono što traže jest da žena bude odgovorna sama za sebe i da stekne to pravo između 18. i 21. godine života, dodaje Telegraph.

“Nikad nismo imale problem s vođenjem kampanja, ali je problem što ne dobivamo nikakav odgovor. No, uvijek se nadamo, jer bez nade ne možemo ni pokušavati”, rekla je aktivistkinja Aziza Al-Yousef koja je peticiju predala kraljevskom sudu.

Saudijske vlasti još nisu ništa komentirale.


Komentari