RUSI PREKINULI VEZE S TURSKOM, sprema se odgovor na rušenje aviona

commons.wikimedia.org

Razlog ovako radikalnih poteza jest rušenje ruskog vojnog zrakoplova Suhoj-24 kojeg je jučer oborio turski F-16 raketom zrak-zrak.

Iz Kremlja navode kako su do daljnjega prekinuli sve vojne kontakte s Turskom, a kao odgovor na rušenje aviona, Rusija je poslala, u sirisjku bazu Latakia, krstaricu opremljenu protuzračnom obranom “Fort”. Također je odlučeno kako bombarderi u buduće neće kretati na misije bez lovaca u pratnji.

“Upozoravamo da će svaka meta koja predstavlja prijetnju biti uništena“, kazao je general pukovnik Sergej Rudskoj, prenosi 24sata.

 

Spomenuta krstarica, simboličnog naziva “Moskva”, inače je vodeći brod ruske crnomorske flote i jedan je od najvećih brodova koji ta flota posjeduje.

Razlog ovako radikalnih poteza jest rušenje ruskog vojnog zrakoplova Suhoj-24 kojeg je jučer oborio turski F-16 raketom zrak-zrak. Ruski zrakoplov obavljao je operacije u blizini tursko-sirijske granice, a prema tvrdnjama Turaka zašao je u njihov zračni prostor, pa su ga moralo oboriti. Moskva sustavno tvrdi kako nisu prešli u turski prostor, dok Turci tvrde suprotno.

Kako bi stvar bila gora, piloti ruskog aviona uspjeli su se spasiti, ali samo na kratko jer nakon što su iskočili padobranom, odmah su sletjeli na tlo prekriveno džihadistima.

Jedan je ubijen još u letu, dok se sudbina drugog još ne zna. Sirijski pobunjenici tvrde kako su ubili oba pilota, dok turska vlada tvrdi kako su još živi i da se radi na njihovu oslobađanju. Potraga je u tijeku, a u njoj sudjeluju dva helikoptera tipa MI-8.

>>> RUSKI AVION SRUŠILA TURSKA VOJSKA: Džihadisti dočekali i ubili pilote (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

 


Komentari