REVOLUCIONARAN POTEZ: Otvorena prva solarna cesta na svijetu

Marko Jurinec/PIXSELL

Prikupljenu eregiju koristit će za javnu rasvjetu.

Francuska  je ovih dana otvorila prvu solarnu cestu na svijetu. Radi se samo o testnoj fazi, za sada, s solarnim panelima obložen je samo 1 kilometar na sjeverozapadu Francuske, u gradu Tourouvreu u Normandiji.

Sva energija prikupljena iz solarnih panela bit će iskorištena za napajanje javne rasvjete u gradu u kojem živi nešto više od 3400 stanovnika. Prvu solarnu cestu je otvorila francuska ministrica ekologije, održivog razvoja i energije Segolene Royal. Ministrica se nada kako će se ova tehnologija razviti u Francuskoj i u inozemstvu unatoč kritikama na visoku cijenu i profitabilnost.

Za pokrivanje jednog kilometra ceste, i to samo jednog traka, trebalo je gotovo 2800 četvornih metara solarnih panela koji su stajali nevjerojatnih 5 milijuna eura.
Sigurno se pitate kako će solarni paneli izdržati pod malim i velikim vozilima. Solarne su ploče naime, prekrivene smolom na bazi silicija.

Ako sve prođe u redu u pokusnom roku Francuska solarnim panelima planira pokriti 1000 kilometara autocesta, a s vremenom, planira se pokriti sve ceste diljem zemlje, javlja Dnevnik hr.


Komentari