REVOLUCIJA NA POMOLU! Pronađeni prirodni antibiotici za borbu s bakterijama otpornim na postojeće lijekove

wiki

Konačan cilj je razviti antibiotik za liječenje ljudi.

I dok neki blagom smatraju škrinje pune zlata i nakita, znanstvenici su pronašli ono nešto drugačije, ali puno vrednije i to u sibrskim špiljama u blizini Bajkalskog jezera. Tamo se, naime, nalazi izvor prirodnih antibiotika. 

“Mnoge špilje na ovom području starije su od Bajkalskog jezera, starije više od 30 milijuna godina. Naše je istraživanje posvećeno tome kako je nastala bakterija, kako je očuvana 30-40 milijuna godina i što proizvodi”, kazao je biolog Denis Aksenov-Gribanov.

Ove šipljske bakterije sintetiziraju antibiotike što bi moglo pomoći u stvaranju antibiotika na kojeg ni takozvane superbakterije ne bi bile otporne. Procjenjuje da bi upravo te bakterije, kojima više nijedan antibiotik ne može ništa, mogle ubiti 10 milijuna ljudi godišnje.

“Bajkal je jedinstveni eko sustav u kojem možemo naći mnoge organizme koji imaju jedinstvena svojstva, a koja se mogu koristiti za stvaranje novih tehnologija ili imati biotehnološku primjenu”, ispričao je biolog Maksim Timofejev.

Sibirske špilje još uvijek su netaknut dio prirode, a ruski znanstvenici već ih neko vrijeme istražuju, te su iz njh prikupili uzorke Mjesečeva mlijeka, kako nazivaju novo otkrivene supstance.

“Sada je naš cilj povećati broj antibiotika za praktičnu primjenu. Prikupili smo mnogo uzoraka, ali moramo biti vrlo usredotočeni kako ne bismo trošili resurse, a dobili antibiotik koji se može koristiti”, kaže biolog Denis Aksenov-Gribanov.

Za niz antibiotik već su stigli do završne faze istraživanja,a surađuju i sa znanstvenim institucijama te ruskim farmaceutskim tvrtkama. Neki od antibiotika već se koriste na farmama pilića, a cilj je sintetizirati antibiotik koji bi se koristio na ljudima, piše Dnevnik.


Komentari