Republika Srpska izdvojila 35 tisuća eura za obnovu 5 katoličkih crkvi

foto: wikimedia.commons.org

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske izdvojilo je 70.000 maraka (oko 35.000 eura) za obnovu i uređenje pet crkvenih objekata na području ovoga entiteta, s čijim su predstavnicima u srijedu potpisani ugovori u Banjoj Luci.

Ministar Davor Čordaš (HDZ BiH) potpisao je ugovore o dodjeli novca sa župnicima župe Uzvišenja svetog Križa iz Kozarske Dubice, Uznesenja Blažene Djevice Marije u Bosanskom Brodu i Banjoj Luci, župe Svetog Marka u Plehanu kod Dervente i dobojske župe Krista Kralja.

Kako je u srijedu priopćeno iz ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, vrijednost potpore je 70.000 maraka, a namijenjena je za obnovu i uređenje župnih ureda i crkava.

“Realizacijom ovog programa, ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske osigurava sredstva za pomoć projektima održivog povratka, a važan dio održivosti je obnova vjerskih objekata u mjestima povratka. Veoma je značajno povratnicima osigurati uvjete, ne samo da se vrate u svoje domove, već i da ostanu u njima, a mi ćemo nastaviti s pružanjem potpore vjerskim zajednicama kako bi se stvorili što bolji uvjeti za povratak “, istaknuo je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

Predstavnici župa koji su nazočili potpisivanju ugovora zahvalili su na potpori te su ministra upoznali s procesom povratka na prostore njihovih župa. Prema priopćenju, župnici su suglasni da je obnova vjerskih objekata veoma važna za održivi povratak proganika, a da svako novo ulaganje u obnovu vjerskih objekata, budi u ljudima želju da se vrate i ostanu na svojim ognjištima.

Vlada Republike Srpske i ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe ovoga entiteta izdvojili su samo u ovoj godini preko 350.000 maraka za obnovu 20 katoličkih, islamskih i pravoslavnih vjerskih objekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kroz realizaciju redovitog Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica, a s ciljem potpore projektima održivog razvoja.


Komentari