REAKCIJE NA ŠEŠELJEVU PRESUDU DILJEM SVIJETA: Pogledajte kako izvještavaju prestižni svjetski mediji (FOTO)

Picmonkey/Screenshot

Zanimljivo je kako gotovo niti jedan renomirani strani medij nije ovu presudu okarakterizirao kao sramotnu, što ona i jest.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju jutros je odjeknula Hrvatskom, ali o presudi su se raspisali i strani mediji. No, zanimljivo je kako gotovo niti jedan renomirani strani medij nije ovu presudu okarakterizirao kao sramotnu, što ona i jest. Uglavnom su svi pisali kratke vijesti o oslobađajućoj presudi bez ikakvog spomena o Šešeljevim ratnim zločinima, a svega je nekolicina njih podsjetila za što mu se sve sudilo.

Među njima bio je i BBC koji je o Šešelju napisao sljedeće. “Haški sud oslobodio je Šešelja krivnje za ratne zločine. Gospodin Šešelj je porekao krivicu, a njegova prva reakcija bila je kako je ovo jedina moguća presuda.”, piše BBC, a u nastavku članka navode i sve optužnice po kojima mu se sudilo, kao i to da mu je 2014. bio dozvoljen povratak u Beograd zbog bolesti.

Screenshot
Screenshot BBC

Gotovo identičan tekst napisao je i Euronews koji je u uvodu kratko prenio kako je Šešelj oslobođen presude, a kasnije kratko opisao njegov sudski proces. “UN-ovi suci oslobodili su srpskog političara Vojislava Šešelja optužnbe za ratne zločine i zločine protiv humanosti nakon što se još 2003. godine predao Haškom tribunalu”, piše Euronews te kao i BBC u nastavku kratko opisuje sudski proces.

Screenshot
Screenshot Euronews

Iako Šešeljevu presudu nisu okarakterizirali kao sramotnu, novinari Deutche Wellea Šešelju su posvetili malo veći tekst u kojem detaljnije pojašnjavaju za što se sve teretilo Šešelja, ali u njemu su barem spomenuli paljenje hrvatske zastave. No, Šešeljev radikalizam ne osuđuju, iako spominju kako je nakon povratka u Srbiju 2014. izazivao međunarodne incidente.

Screenshot DW
Screenshot DW

>>> HRVATSKA U NEVJERICI, OGLASILI SE I POLITIČARI: ‘Presuda je neprihvatljiva, očekujem da ju Žalbeno vijeće izmijeni’ (FOTO)


Komentari