Ratko Mladić osuđen na doživotan zatvor!

screenshot

Raspravno vijeće ICTY-ja u utorak je u Haagu zaključilo da su se genocid i ratni zločini u BiH, za koje je optužen zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić, dogodili u okviru udruženih zločinačkih pothvata i da je Mladić u njima sudjelovao.

Mladića je optužnica teretila da je s bivšim predsjednikom RS-a Radovanom Karadžićem i drugim suradnicima te srbijanskim policijskim dužnosnicima sudjelovao u četiri udružena zločinačka pothvata čiji su ciljevi bili počinjenje zločina na nesrpskim stanovništvom na području čitave BiH i njihov progon, višegodišnji teror Sarajeva, genocid u Srebrenici u srpnju 1995. i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Vijeće je u sažetku presude, koji je predsjedavajući sudac Alphons Orie čitao u sudnici, sudionike svakog od četiri udružena zločinačka pothvata ograničilo na političko i vojno vodstvo bosanskih Srba ne navodeći nijednog dužnosnika iz Srbije koji su bili navedeni u optužnici poput visokih dužnosnika srbijanske službe državne sigurnosti.

Mladić izricanje presude prati iz pokrajnje prostorije pošto je iz sudnice izbačen jer je ometao postupak.

Raspravno vijeće ICTY-ja potvrdilo je prethodno da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u šest drugih općina istočne Bosne, kako se to tvrdilo u optužnici protiv zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.


Komentari