RASTE ZABRINUTOST: Zika virus prenosiv i s čovjeka na čovjeka

www.techtimes.com

Zika virus prenosiv je i s čovjeka na čovjeka.

Ured za zdravstvo u Dallasu zabilježio je slučaj pacijenta oboljelog od Zika virusa koji nije putovao u zemlje Južne Amerike. Ali, pacijent je imao spolni odnos s osobom koja se vratila iz Venezuele.

CNN je službenu potvrdu dobio i od strane američkog Centra za kontrolu i prevenciju.

“Dogodili su se izolirani slučajevi kroz transfuziju krvi ili putem seksualnog kontakta, no to nas ne iznenađuje. Virus je u krvi otprilike tjedan dana. Koliko dugo se zadržava u sjemenu tek treba istražiti i trenutačno radimo na tome”., kazao je ravnatelj Centra.

Zbog ovakvih novosti počelo se spekulirati kako bi se opasni virus mogao proširiti i drugim zemljama.

Alarmantni podatci

Zika virus koji se prenosi ugrizom komarca raširio se u najmanje 24 zemlje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako bi virus tijekom iduće godine diljem Amerike mogao zaraziti četiri milijuna ljudi. Izdali su upozorenje trudnicama kako ne bi trebali putovati u te zemlje, a u tim zemljama zdravstveni djelatnici upozorili su žene kako bi trebale izbjegavati trudnoću u nekim slučajevima i do dvije godine. 

Najteže su pogođeni Brazil,  Kolumbija, Salvador, Gvatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Venezuela i Puerto Rico. U Brazilu je utvrđeno preko 4000 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi koje se povezuju sa virusom zika, a stručnjaci su izrazili zabrinutost kako bi mogao pogoditi Afriku i Aziju.

 

 


Komentari