PUTIN POSLAO OŠTRU PORUKU ZAGREBU: Provjerite što nam sve zamjera ruski predsjednik!

en.kremlin.ru

Iao se Europska Unija i SAD jasno protive, Slovenija će 31. srpnja treći puta ugostiti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je ruskog predsjednika da posjeti prijevoj Vršić, mjesto stradanja stotinu ruskih vojnika koji su 1916., tijekom Prvog svjetskog rata umrli u Sloveniji.

Upravo na tom mjestu sagrađena je pravoslavna kapela s natpisom na ruskom jeziku: Sinovima Rusije, a neslužbeno se najavljuje da bi Putin mogao u doći i u Ljubljanu te na lokalnom groblju posjetiti novo postavljeni spomenik vojnicima Crvene armije koji su poginuli u Sloveniji tijekom Drugog svjetskog rata, piše Telegram.

Podsjetimo, Putin je već dva puta bio u Sloveniji i Srbiji, a jednom je za istog puta posjetio obje zemlje. Međutim, Hrvatsku zaobilazi u širokom luku, a posljedica je to niza otvorenih ekonomsko političkih pitanja između dvije države.

Putina razljutio ulazak Hrvatske u EU

Putin je u Zagrebu bio samo jednom 2007. i to na Energentskom summit. No, taj je posjet završio potpuno neslavno: bivši premijer Ivo Sanader nije želio razgovarati o naftovodu Družba Adria.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Nadalje, ulazak Hrvatske u EU te sankcije protiv Moskve koje su uveli Bruxelles i Washington dodatno su udaljile Zagreb i Moskvu. Hrvatska se u to vrijeme zalagala da sankcijama ne budu obuhvaćeni već potpisani ugovor te da se ne odnose na servisiranje i održavanje vojne opreme u čemu je imala potporu još nekih članica EU. S druge strane, nastojala je ograničiti financijske sankcije jer je tada Agrokor potpisao ugovor o krediti su ruskom bankom Sbernak.

No, ti njeni prijedlozi nisu prihvaćeni.

>>> Hamilton zalio PUTINA šampanjcem (VIDEO)

Komentari