Puigdemont pozvao na ujedinjenje stranaka na nadolazećim izborima

Svrgnuti katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu je pozvao na formiranje ujedinjene političke fronte za izbore 21. prosinca kako bi se nastavila borba za neovisnost te autonomne pokrajine od Španjolske, te se suprotstavilo pritvaranju bivših članova regionalne vlade. 

Puigdemont, koji je otišao u Belgiju nakon što je njegova vlada raspuštena poslije objave neovisnosti, u petak je otkrio da razmatra sudjelovanje na izborima iz Bruxellesa.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je zbog ove najveće političke krize od povratka demokracije u Španjolsku krajem sedamdesetih godina raspisao prijevremene izbore nakon što je prije tjedan dana preuzeo kontrolu nad Katalonijom.

Političke stranke u toj bogatoj sjeveroistočnoj pokrajini koje žele nastupiti na zajedničkoj platformi imaju vremena do utorka registrirati koaliciju.

“Vrijeme je da se svi demokrati ujedine. Za Kataloniju, za slobodu političkih zatvorenika i za republiku”, napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu, a u tu je objavu umetnuo i link na internetsku stranicu Ilistaunitaria.cat koja poziva na ujedinjenje stranaka protiv španjolske vlade.

Devet članova Puigdemonotovog kabineta u četvrtak je pritvoreno nakon odluke španjolskog visokog suda, a čeka ih istraga i vjerojatno suđenje.

Španjolska je u petak izdala tjeralicu i za Puigdemontom i četvero suradnika kako bi odgovarali na optužbe o pobuni, zloupotrebi javnih sredstava, neposluhu i povredi povjerenja zbog njihove kampanje za secesiju.

 


Komentari