Pronađena TEKUĆA VODA na Marsu

wikipedia

Marsom teče slana voda, a daljnja istraživanja pokazati će ima li života.

Znanstvenici su uvjereni kako su pronašli tekuću vodu na Marsu. Skupina stručnjaka promatrala je satelitske slike s Crvenog planeta koje pokazuju promjene kod izmjenjivanja godišnjih doba. Tragovi vode pojavljuju se u ljetnoj sezoni, a nestaju kada postaje hladno. Znanstvenici su također pronašli na četiri lokacije na Marsu minerale koji se stvaraju u slanoj vodi. Smatraju kako nakupine tih minerala nastaju kada voda teče niz brda i padine na Marsu. Svi podatci vezani za ovo otkriće došli su s NASA-ine svemirske letjelice Reconnaissance Orbiter.

“Ovi rezultati pokazuju kako postoji snažan dokaz da površinom Marsa i dan danas teče slana voda“,kazao je Dr. Joe Michalski, ekspert za planet Mars iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Znanstvenici vjeruju kako je Crveni planet nekoć imao rijeke i oceane, ali kroz milijune godina promjene u atmosferi su ih zamrznule. Uvjereni su kako dio te vode ostao zarobljen ispod polarnih kapa i ispod površine, prenosi BBC.

Gdje ima vode može ne znači nužno da mora biti i života. “Voda je izvor života kakvog poznajemo, pronalazak vode velik je korak. Na Zemlji gdje god ima vode ima i života, no ne mora nužno značiti da će biti isto i na Marsu. Voda može biti toliko gusta da se život ne može razviti, a radijacija na površni Marsa toliko jaka da uništi sve. Može biti i da je voda toliko slana da je to samo vlažna zemlja, a ne kao voda koja teče kod nas. Ipak, pronalazak vode je prvi korak, a buduća istraživanja bavit će se tvrdnjom ima li života na tim lokacijama”, kazao je Alfred McEwen, profesor na Sveučilištu Arizona, prenosi Aljazeera.

Podjsetimo se, do otkrića tekuće vode došao je student Georgia Techa, Lujendra Ojha još 2011. On je slučajno otkrio, promatrajući slike s površine Marsa i odstranjujući svjetlost i sjene. Otkrio je tamne prstolike oblike koji su se mijenjali prema obrascu tekuće vode. Pojavljivali su se u ljetne dane, a nestajali u zimske.

>>>NASA sazvala konferenciju, NA MARSU OTKRIVEN ŽIVOT?


Komentari