PRONAĐENA DJEVOJČICA KOJE JE OTEO BOKO HARAM: Bila je u zatočeništvu dvije godine

iamforevernigerian.tumblr.com

U Nigeriji je pronađena prva od 276 otetih djevojčica.

Prije dvije godine Boko Haram oteo je 276 djevojčica, djevojka koju su pronašli kaže da su ostale djevojčice žive i zdrave. Amina Ali Nkeki pronađena je u blizini šume Sambisa, kod granice s Kamerunom. Šest djevojčica izgubilo je život u dvogodišnjem zatočeništvu, a ostale koje Boko Haram još drži, strogo su čuvane. Amina je sada 19-godišnja djevojka, a kada je pronađena u naručju je imala jednogodišnje djete. Aktivisti iz organizacije “Vratite naše djevojke” poručili su da je Aminina majka potvrdila da se radi o njenoj kćeri, čijem povratku se nadala više od dvije godine.

Ova otmica ujedinila je cijeli svijet, nema tko se nije uključio u akciju vraćanja djevojčica njihovim kućama, a pokrenuta je i kampanja #BringBackOurGirls.

wiki
wiki

Neke od djevojčila uspjele su pobjeći u noći otmice, no procjenjuje se da njih još 212 u zatočeništvu. Nigerijsku vladu kritiziralo se da ne poduzima dovoljno da djevojke vrati kućama, a nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari prošle godine je izazvao skandal rekavši: “Boko Haram je praktički poražen”. Skočio je sam sebi u usta jer napadi ove džihadističke skupine i dalje ne prestaju.


Komentari