Profesorica na Fejsu ‘žicala’ da netko napiše maturalni rad za njenog susjeda

FOTO: Facebook

Plagiranje i podmetanje tuđih radova, čini se, malo kome je problem.

Nije tajna da na Facebooku postoje mnogi profili koji nude pisanje maturalnih radova i seminara i da mnogi tako zarađuju na tuđoj gluposti i lijenosti. Ako pak budu otkriveni za to su predviđene sankcije, no veći problem se javlja kada takve usluge traži profesorica koja bi u svakom slučaju trebala biti protiv toga.

U jednoj Facebook grupi u kojoj su članovi mahom stuenti, jedna profesorica objavila je takvu molbu i to pod punim imenom i prezimenom te, podacima o školi u kojoj radi.

“Radi li netko maturalne radove?”, napisala je, a komentari su se krenuli nizati i uskoro se doznalo da je profesorica, ali i da ovu uslugu traži za svog susjeda. Ekipa sa Srednje.hr javila joj se, ali nisu joj kazali da razgovara novinarkom, tek pred kraj razgovora žena je shvatila da je to što radi jednostavno pogrešno.

Upitali su je kakvu točno pomoć traži, na što je kazala da njenom malom susjedu treba napisati čitav maturalni rad na zadanu temu. Novinarka je nastavila s razgovorom i upitala je odobrava li ona takvu radnju s obzirom na to da je profesorica, ona i dalje nije shvaćala da to što radi nije ispravo jer ona “nije njegova profesorica”.

“Zamolio me da mu napišem rad. Ali ja ne bi radila upravo iz razloga jer radim u srednjoj školi i ne želim drugoj djeci raditi radove jer nije primjereno. Pa sam rekla da ću vidjet’ s nekim studentima neka mu naprave jer nije jedini koji to radi. Na profesorima te škole je da vide tko i kako radi radove od djece. I on ide po prilagođenom programu. S posebnim potrebama”, pokušala se objasniti profesorica.

FOTO: Srednja.hr
FOTO: Srednja.hr

“On nije moj učenik”

Novinarka joj je pokušala objasniti da zaista nije bitno po kakvom programu učenik pohađa nastavu, svoje obaveze on mora ispunjavati. Profesorica ni tada nije odustajala od svoje namjere.

“Ej, on nije moj učenik. Ja njemu nisam profesor. Ja ga ne gledam tako. U svojoj školi sam prof. Van škole sam prijatelj, susjed, kolega, ako mogu pomoći, pomoći ću mu. Ako ne mogu, onda ne mogu. U ovom slučaju mu ne mogu pomoći jer NE ŽELIM sebe petljati u pisanje tuđih radova. Što me zamolila njegova majka. Jedino što mogu je pitati nekoga hoće li napraviti to što je također njihova molba. Ne vidim razloga čemu napadati mene”, napisala je profesorica.

Profesorica nije znala odgovoriti zašto misli da mu ovako pomaže već je ponovila da ju je to zamolila njegova majka, te da “ne ulazi u njihove odnose”. Tek nakon što je novinarka izričito napisala da ona kao profesorica ima veliku društvenu odgovornost boriti se upravo ptoiv ovakvih stvari, ženi je sinulo, priznala je da je kriva, a oglas je ubrzo izbrisala.

FOTO: Srednja.hr
FOTO: Srednja.hr
FOTO: Srednja.hr
FOTO: Srednja.hr

Iz Srednje.hr tekst su poslali u školu u kojoj je profesorica zaposlena i upozorili ih na njezin postupak.


Komentari