‘PRIJETNJA NACIONALNOJ SIGURNOSTI’: Prva država u svijetu koja je zabranila lov na Pokemone

Nakon što je nova igrica, odnosno aplikacija Pokemon GO naišla na niz negativnih komentara i zamjerki, vlasti Irana službeno su odlučile da u Iranu nitko neće smjeti loviti Pokemone.

Razlog njihove odluke je činjenica da ova aplikacija, s čime su igrači bili upoznati od samog početka, sakuplja podatke svake osobe i podatke o njezinom kretanju, što je Savjet za virtualne prostore registrirao kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

No, Iran već ima povijest zabranjivanja Pokemone pa se ova zabrana veže i na fatvu od prije 15 godina, kada je u Iranu zabranjena kartaša igra Pokemon. Nadležni su tada tvrdili kako je riječ o proizvodu koji krši nekoliko moralnih načela te je u konačnici to vrsta kockanja, koje je u Iranu ilegalno.

Što se fatve tiče, BBC je naglasio kako je saudijski šeik Saleh al-Fozan uvjeren kako je Pokemon Go pao pod istu fatvu kao i kartaška igra prije petnaest godina. Sama fatva nije nužno zakon koji se primjenjuje na čitavu državu. Zavisno o popularnosti u savjetu, fatva se može primijeniti samo na teritorije koje nadgleda osoba koja ju je predložila.

Pokemon Go nije prva videoigra koja je u Iranu proglašena rizikom za sigurnost. Iranac Navid Khonsari optužen je za špijuniranje za SAD u iranskom tabloidu zato jer je radio na igri 1979 Revolution, naslovu o poznatoj iranskoj kulturnoj pobuni. Premda se nije radilo o službenoj vladinoj odluci, ovo je bilo više nego dovoljno da Konsaija uplaši do te mjere da se ne usudi kročiti nazad u svoju domovinu.

>>>POKEMON MANIJA TRESE ZAGREB: Čak i gospođe u najboljim godinama love Pikachua (FOTO)

>>>STRUČNJAKINJA ‘PROVALILA’ NAJVEĆU TAJNU POKEMON GO-a: Jeste li i vi nasjeli? Zašto je cijeli svijet poludio za igricom

>>>POKEMON LUDILO U ZAGREBU: Na Zrinjevcu svi redom hvatali Pokemone (FOTO)


Komentari