PRIJETI NAM MEGATSUNAMI?! Pronađeni dokazi općeg potopa koji bi se mogao ponoviti

pixabay.com

Ipak, znanstvenici napominju da ovakve katastrofe nisu česta pojava.

Znanstvenici koji provode istraživanja na Kapverdskim (Zelenortskim) otocima tvrde da su pronašli dokaze da je ondje prije 73.000 godina nastao megatsunami koji je bio veći od bilo čega što je ljudska rasa ikad vidjela. Gigantski plimni val visok čak 244 metra formirao se nakon iznenadnog urušavanja dijela velikog vulkana i doslovce je potopio jedan otok udaljen 50-ak kilometara.

Svoje su nalaze eksperti objavili u uglednom časopisu Science Advances, a u svojoj studiji upozoravaju na veliku opasnost od iznenadnih urušavanja vulkana danas. ‘Urušavanje može biti ekstremno brzo i katastrofalno te je u stanju izazvati divovske tsunamije’, rekao je voditelj istraživanja Ricardo Ramalho s američkog sveučilišta Columbia.

Urušavanje o kojem stručnjaci pišu dogodilo se navodno na dijelu vulkana Foga, jednog od najvećih otočnih vulkana na svijetu. Danas je visok 2.829 metara, a u prosjeku proradi svakih 20 godina, posljednji je put erupcija zabilježena lani. Vjeruje se da je megatsunami u potpunosti prekrio otok Santiago, na kojemu danas živi oko 250.000 ljudi, piše Jutarnji list.

Stručnjak za tsunamije Bill McGuire s University Collegea u Londonu, koji nije bio uključen u najnoviju studiju, kaže da ona pruža prilično uvjerljive dokaze nastanka megatsunamija i potvrđuje da se vulkani mogu urušavati izrazito brzo.


Međutim, Ricardo Ramalho napominje da njegovu studiju nikako ne treba shvatiti kao crvenu uzbunu. ‘Nitko ne kaže da je svako urušavanje katastrofalno, samo tvrdimo da to možda i nije tako rijetko kao što se dosad mislilo’, izjavio je.

Komentari

loading...