Prije 69 godina osnovana je ova svjetski poznata organizacija

Facebook

Na današnji dan slavi se osnivanje UNICEF-a.

Dan UNICEF-a, organizacije Ujedinjenih naroda za pomoć djeci (United Nations Children’s Fund) slavi se 11. prosinca. Ujedinjeni narodi osnovali su UNICEF ovoga datuma 1946. godine, s ciljem pružanja pomoći djeci poslijeratne Europe.

Danas je najveći dio napora UNICEF-a usmjeren na djecu u zemljama u razvoju.

UNICEF u Hrvatskoj

U godinama neposredno nakon Drugog svjetskog rata UNICEF je na prostor bivše Jugoslavije uputio veliku količinu pomoći u hrani, odjeći, obući, opremi i lijekovima. Od početka je humanitarna pomoć bila popraćena i infrastrukturnom pomoći kako bi se što prije otklonili uzroci neishranjenosti, bolesti i siromaštva. Tako su, primjerice, pored pošiljki mlijeka u prahu, kompletno opremljene tri mljekare i dvije tvornice mlijeka u prahu u Hrvatskoj. Od 1948. do 1952. Hrvatska je od UNICEF-a primila preko 10 000 tona hrane.

Iako je Jugoslavija od 1948. davala i određeni doprinos UNICEF-u, on je bio simboličan u odnosu na primljenu pomoć. U periodu od 1970. do 1990. godine, kako se mnogi još i danas sjećaju, Jugoslavenska, a potom Hrvatska komisija za suradnju s UNICEF-om aktivno je prikupljala pomoć za djecu u drugim dijelovima svijeta: Vijetnamu, Namibiji i drugim nerazvijenim, ratom ili prirodnim katastrofama pogođenim zemljama. Iz tog su perioda kod nas poznate i omiljene UNICEF-ove čestitke.

U Zagrebu je 1986. godine održan veliki UNICEF-ov međunarodni skup posvećen zdravlju djece. Danas na različite načine pomažu djeci diljem Hrvatske i svijeta.

 


Komentari