Presuda bosanskohercegovačkoj šestorci: Praljak preminuo nakon ispijanja otrova, vijeće utvrdilo udruženi zločinački pothvat

FOTO: Wikimedia Commons

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju danas će izreći pravorijek šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, odlučiti je li i Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu i time zaključiti svoje 24-godišnje postojanje.

Čelnici bh. Hrvata nepravomoćno su u svibnju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina.

14:46- Točno u vrijeme dok su počele pristizati vijesti o smrti generala Praljka, Haaški sud nastavio je izricati presudu šestorki, no ovaj put bez prijenosa uživo. Milivoju Petkoviću potvrđeno je 20Valentinu Ćoriću 16, a Berislavu Pušiću 10 godina zatvora. Izricanje presude time je završeno, a optuženi su osuđeni ukupno na 111 godina zatvora, isto kao i u prvostupanjskom postupku.

14:43- Haaški sud je i službeno potvrdio smrt generala Praljka

14:33- Jutarnji list i N1 javljaju da je general Slobodan Praljak preminuo od posljedica trovanja tijekom izricanja presude

Stanje generala Slobodana Praljka vrlo je teško – rekao je oko 13 sati i 30 minuta predsjednik Hrvatslog Sabora Gordan Jandroković. Incident u Haaškom sudu gdje je prilikom izricanja presude Praljak navodno popio otrov na noge je digao cjelokupni državni vrh.

Redovna sjednica Sabora tako je odmah prekinuta i zasad nema naznaka kada bi mogla biti nastavljena, dok je predsjednica Kolida Grabar-Kitarović trenutno prekinula svoj službeni posjet Islandu i vraća se u Hrvatsku.

Podsjetimo, tijekom jutrošnjeg izricanja presude šestorki iz „Herceg-Bosne“, optuženoj za zločine HVO-a naročito nad Bošnjacima, Haaški sud potvrdio je prvostupanjske kazne optuženima, na čelu s generalom Praljkom kojem je potvrđena kazna od 20 godina zatvora. Presuda je potvrdila i ono što su čak i najiskusniji pravnici i poznavatelji Haaškog suda tvrdili da nije realno očekivati: potvrđen je međunarodni i udruženi zločinački poduhvat. Nema nijedne haaške presude u kojoj je taj sud Ujedinjenih Naroda za bivšu Jugoslaviju dosad zauzeo takvo pravno tumačenje.

Time je de facto osuđena i Hrvatska zbog ratnih zločina na teritoriju BiH. To je posebno zabrinjavajuće zna li se da ni u jednoj presudi takav udruženi zločinački poduhvat na teritoriju BiH nije presuđen Srbiji. Pogotovo je to interesantno zna li se da je ovo posljednja presuda Haaškog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, čime su se doista ostvarile tvrdnje dijela srpskih medija koji su uoči presude prenosili neslužbene izjave kako će, nakon presude Ratku Mladiću, „Beograd ovom posljednjom presudom ipak trijumfirati“.

Jedini olakotni moment u dramatičnoj presudi ICTY-a jest da Praljak nije kriv za rušenje Starog mosta u Mostaru, odnosno, iako je naložio njegovo rušenje radilo se o „legitimnoj vojnoj meti“.

Tijekom izricanja Praljak je povikao kako ne priznaje i s prijezirom odbacuje taku odluku Suda rekavši kako „Slobodan Praljak nije ratni zločinac“, nakon čega je ispio čašicu s nepoznatom tekućinom.

Žalbeno vijeće Haaškog suda potvrdilo je kaznu i bivšem ministru obrane „Hrvatske Republike Herceg-Bosne“ Bruni Stojiću (20 godina zatvora), a još treba objaviti odluku i Milivoju Petkoviću, Valentinu Čoriću i Berislavu Pušiću.

Vijest o Praljkovom postupku odjeknula je i u svijetu. Parlament BiH također je odmah prekinuo zasjedanje, a snimke Praljkovog ispijanja navodnog otrova objavile su svjetske medijske kuće, među kojima i ugledni BBC i DW.

 


Komentari