PRAVO MALO ČUDO: U belgijskom zoološkom vrtu na svijet došlo mladunče pande (VIDEO)

twitter.com

Pande dobivaju mladunce zaista rijetko, stoga ne čudi što je ova prinova izvukla osmjehe na lica diljem svijeta.

U belgijskom zoološkom vrtu svjetlo dana ugledala je beba velike pande. Mladunče teži samo 171 gram, a odmah je dobilo i nadimak, “Mala, ružičasta kobasica”. Ova prinova zaista je jedno malo čudo jer velike pande nisu baš najpoznatije po želji za razmnožavanjem, pogotovo kada su u zatočeništvu.

Sretni roditelji su 6-godišnja Hao Hao i njen partner Xing Hui, a njihov mladunac još je slijep i bez ijedne dlake na tijelu, piše Independent. Ove dvije pande su na posudbi u belgijskom zoološkom, a mami je ovo prvo mladunče, koje u Belgiji smije ostati četiri godine, a onda se vraća u Kinu.

Posljednje istraživanje pokazalo je kako je na svijetu ostalo samo 1,864 pandi, a od toga je njih 300 u zoološkim vrtovima. Čovjek je uništio većinu staništa velikih pandi gdje su one živjele hraneći se bambusom. Razvitak tehnologije i nova saznanja na području umjetne oplodnje dovela su ipak do povećanja broja rođenih pandi u posljednjih godinu dana.

Belgija je sada treća zemlja u Europi u kojoj su se rodile pande, a posljednji ovakav slučaj bio je u Madridu prije tri godine.


Komentari